Областният управител на Благоевград чака реални действия от кмета на Гърмен за ромските къщи

„По повод изнесена информация за среща между институциите за спиране събарянето на незаконните постройки в кв. Кремиковци на община Гърмен от страна на кмета Минка Капитанова, обяснявам, че информация за провеждане на среща между институциите не е постъпвала при мен“, съобщи областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.
Днес трябваше да бъдат премахнати къщите на семействата на Стоян Айвазов и Красимир Илиев. Временно това обаче се отложи, заради писмо от Европейския съд по правата на човека в Страсбург до адвокат Даниела Михайлова по отношение на депозирана от нея жалба и необходимостта от предоставяне на допълнителна информация от страна на българското правителство за настаняването на ромите, чиито постройки са съборени или предстои да бъдат съборени.
На 1 юли е изпратено писмо от Областния управител до Общински съвет Гърмен и до кмета за вземане на решение по повод временното настаняване на ромите, чиито постройки са премахнати или предстои да бъдат премахнати, но към настоящия момент такова решение не е постъпило в Областна администрация Благоевград.
„Лично съм ангажиран с проблема и организирахме многократно срещи с останалите интитуции. Очаквам активни действия от страна та кмета на общината. Оказано бе съдействие от всички имащи отношение към процеса. Агенция за социално подпомагане предложи временно настаняване или „седмична грижа“ за децата на четири семейства, чиито сгради са премахнати. Тези семейства са отказали настаняване в социални жилища и са настанени в домовете на техни роднини“, каза Михайлов.

Comments

comments