Обзор на тематата с предреждането с ваксинации в Сандански

24 се оказаха хората, които са ваксинирани в Сандански без да попадат в първа фаза на националния план за ваксинация, стана ясно вчера от брифинг на здравния министър проф. Костадин Ангелов. 

Името на кмета на Сандански също се появи в публикации, твърдящи, че и той е сред ваксинираните. Атанас Стоянов отрече и изпрати официално искане до Министерство на здравеопазването за официалните резултати от проверката за ваксинирането в МБАЛ „Югозападна болница“ ООД.

Четирима от тях са известните общински съветници, за които стана скандал, но има и служители на общинската администрация, в това число и лице от семейството на управителя на лечебното заведение. Това стана ясно след проверка на МЗ на случая, чиито резултати  бяха обявени от  проф. Костадин Ангелов.

Болницата прибегна до ваксинации на общински съветници и служители, като се оправда с получени в последния момент откази от заявили желание здравни служители.

„На 8 януари, 2021 са извършени имунизации на 7 служители на социален патронаж, един учител и един пенсионер. На 9 януари са извършени имунизации на 24 лица, които не са включени във фаза 1 на Националния план за ваксинация“, съобщи Ангелов. Не е ясно какви са останалите ваксинирани извън списъка – дали например сред тях има приоритетни групи от фаза 2. В първа фаза България постави медицински персонал, лекари по дентална медицина, фармацевти и друг помощен персонал. Във втора фаза са потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки. В трета фаза са служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности.

Според здравния министър лечебното заведение е имало достатъчно време да се консултира и върне ваксините на РЗИ-Благоевград, защото срокът за използването им е изтичал на 11 януари в 10:35 часа, а имунизациите са извършени на 8 и 9 януари. Директорът на болницата Илия Тонев обаче твърди, че се е консултирал и с общината и с РЗИ, където са разпоредили да продължи с ваксинациите, без да правят уточнения. В същото време РЗИ са били информирани, че няма желаещи от първата приоритетна група, която е следвало да бъде ваксинирана, твърди Тонев. Според проверката на МЗ в РЗИ-Благоевград обаче не били извършени сериозни нарушения, които да налагат най-тежката дисциплинарна санкция. Здравният министър Ангелов ще проведе подробен разговор с ръководството на здравната инспекция, в който да се уточнят всякакви подробности около ваксинациите.

„Изпълнителният директор на болницата в Сандански не е спазил изискванията на имунизационния план, не е осъществил достатъчна организация и координация. Ако това лечебно заведение не бе общинско, а бе с принципал Министерство на здравеопазването, още днес щях да освободя изпълнителния директор“, коментира Ангелов. Така решението за санкции остава в ръцете на общинския съвет в Сандански, който единствен има право да прави промени в ръководството на местната болница.

Междувременно се появиха сигнали и публикации, в които се твърди, че кметът на Сандански Атанас Стоянов също е сред ваксинираните, което пък той самият категорично отрече с пост в социалните мрежи.

“ Ваксинационният процес в Сандански, предизвикал сериозен обществен отзвук, явно активно се използва и за политически цели. Нещо повече! Чрез насаждане на неверни и лъжливи твърдения за мен, непочтено бе замесено и моето семейство.

Категорично заявявам, че нито аз, семейството ми или пък близък роднина, сме ваксинирани по един или друг начин. Лъжливите медийни внушения в сайтове и социални мрежи относно моята или на близките ми ваксинация, не са истина и могат да бъдат проверени. А и подлежат на наказателна отговорност.
Съзнателно изчаквах края на назначената от Министерството на здравеопазването проверка по случая с ваксините в Сандански. След публично оповестената информация от брифинга днес, съвместно с кметовете на общините Петрич, Струмяни и Кресна, изпратихме официално искане до Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“за предоставяне на цялостната информация и документация от проверката по случая.
След получаването им, ще бъдат предприети съответни адекватни действия по казуса.“, написа Стоянов.
В допълнение, Община Сандански изпрати искане до Министерство на здравеопазването за официалните резултати от проверката за ваксинирането в МБАЛ „Югозападна болница“ ООД.

“ През изминалата седмица, на 8 и 9 януари, ваксинационният процес в община Сандански, предизвика сериозен обществен и медиен интерес.
Причината община Сандански да се въздържи от изразяване на позиция по случая до този момент, е назначената проверка от Министерството на здравеопазването.
След проведения брифинг на Националния оперативен щаб днес, стана ясно, че проверката е приключила, с констатирани нарушения на реда за ваксиниране.
След публично оповестената информация на брифинга от Министъра на здравеопазването, кметът на община Сандански – Атанас Стоянов, съвместно с кметовете на общините Петрич, Струмяни и Кресна, незабавно изпратиха официално искане до Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, с искане да бъде предоставена цялостната информация от проверката. Четирите общини са принципали, с дялово участие в МБАЛ „Югозападна болница“ ООД.
След получаване на документацията ще бъдат предприети съответните адекватни действия.“, бе съобщено във Фейсбук страницата на курортния град.
Сега се очакват официалните отговори на въпросите свързни с ваксинацията в Сандански, които изпратихме до РЗИ и „Медицински надзор“, които би трябвало да внесат окончателна яснота по темата.
Очаква се още, да се обяви дали ваксинираните вече общински съветници и членове на общинска администрация ще получат и втората ваксина.

Comments

comments