/ОБЗОР/ Като във филма „Бодигард“: Как НСО опази Цвета Караянчева от народната „любов“ в Благоевград

Цвета Караянчева в Благоевград на среща с актива на ГЕРБ

Публикувахте от Blagoevgrad-NEWS в Вторник, 29 септември 2020 г.

Протестиращи в Благоевград освиркаха и замерваха с яйца председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, снощи.

Тя пристигна в града за за среща с актива на партията, но бе посрещната от скандирания „Оставка“ и „МАФИЯ“ от недоволни граждани, които бяха нахлупили кофи върху главите си, като намек за нейната някогашна работа като началник на цех в завод за поцинковани кофи.

Караянчева се опита да приближи протестиращите, но се отказа, заради яйцата, които полетяха към нея.  Пред представителите на медиите тя е уточни, че иска диалог с всеки български гражданин и да чуе аргументи за исканата й оставка и обеща, че след срещата с актива, когато протестиращите се успокоят ще опита отново да поговори с тях. Това разбира се, изобщо не се случи.

Какви са техните аргументи?“, коментира председателят на НС и продължи: „Вдигнахме заплатите, пенсиите, с 30% заплатите на администрацията. Общо взето имаме какво да кажем“.

През цялото време, на фона на скандиранията „Оставка“ и „Мафия“, под „дъжд“ от яйца Цвета Караянчева бе пазена зорко от гардовете на НСО, които впечатлиха присъстващите с демонстрираните умения да ловят яйца в „полет“. Някои се шегуваха, че ситуацията напомня малко на филма „Бодигард“, в който Кевин Костнър  е нает да защити героинята на  Уитни Хюстън. Само, че в този случай нямаше вманиачени фенове, а ядосани граждани, които повече от 80 дни се опитват да изгонят правителството, защото искат промяна на системата и модела на управление. Нямаше и обичана музикална звезда, а политик, който само преди няколко дни на друга партийна сбирка нахока протестиращите, обяснявайки, че пътищата и метрото са на Борисов, а протестиращите срещу него трябвало да ходят пеш. Нещо, което доста хора не разбраха, защото липсваше уточнението дали Борисов е платил магистралите и метрото с лични средства, или с такива от ЕС и бюджета на страната, който се пълни от данъкоплатците.

Караянчева обаче,  направи опит да даде пояснения за думите си пред партийния актив в Лом. В Благоевград тя коментира, че е говорила емоционално със съпартийците си, а не като председател на Народното събрание. В такива моменти човек гледа да вдигне градуса на настроението и да мотивира членската маса, каза Караянчева и припомни, че преди да оглави Народното събрание е била „острието на ГЕРБ.  Нещо, което и журналистите не можаха да разберат, защото повечето от тях знаят, че преди да стане председател на НС Караянчева беше известна основно с това, че прати столицата на Китай Пекин във Виетнам.

Недоволните граждани се оказаха търпеливи и чакаха почти 2 часа под дъжда на пл. “ Георги Измирлиев“, пазени от над 100 полицейски служители срещата да свърши. Очакваше се, че Караянчева ще дойде при тях и ще могат да и зададат въпроси, защото тя сама заяви, че иска да говори с всеки гражданин. До диалог обаче не се стигна, защото тя буквално се изниза от залата, пазена не само от НСО, но и от верни членове на политическа партия ГЕРБ.

Цвета Караянчева в Благоевград

Публикувахте от Blagoevgrad-NEWS в Вторник, 29 септември 2020 г.

Последва опит колата и да бъде спряна от протестиращите, но полицейски служители предотвратиха това, след което влязоха в словесен конфликт с гражданите, както се вижда от видео публикувано в социалните мрежи от един от тях. От кадрите се вижда и чува, че униформен обижда и псува протестиращи, но отказва да се представи и бързо се отдалечава в тъмнината.

Публикувахте от Spass Miteff в Вторник, 29 септември 2020 г.

 

Активът на ГЕРБ пък се опита да замаже случилото се и малко по-късно в социалните мрежи се публикуваха снимки от срещата, придружени с информация, която всеки присъствал може да оспори. Така например, евродепутатът Андрей Новаков написа: “ Цвета в Благоевград. И на площада, и в залата- очи в очи с всеки, който дойде.“, което не беше съвсем така, защото протестиращите също бяха дошли, но очи в очи не се видяха с нея.

 

Цвета в Благоевград. И на площада, и в залата – очи в очи с всеки, който дойде.

Публикувахте от Andrey Novakov в Вторник, 29 септември 2020 г.

Депутатът от Петрич Георги Динев също пусна снимки и говори за позитивизъм, което на фона на скандиранията „Оставка“ и „Мафия“ сякаш не кореспондира с реалността:

Днес, заедно с моите колеги народни представители от областта, бяхме в Благоевград с г-жа Цвета Караянчева, г-н Красимир…

Публикувахте от Georgi Dinev в Вторник, 29 септември 2020 г.

Александър Мацурев, който е депутат на ГЕРБ от Банско бе малко по-умерен в поста си, но пък заговори за нови хоризонти и идеи, които също са в разрез с исканата им от хората оставка:

Срещите с хората в областта продължават. Днес всички народни представители от района бяхме в Благоевград с Цвета…

Публикувахте от Aлександър Мацурев в Вторник, 29 септември 2020 г.

 

Така на практика, посещението  на Караянчева в Благоевград остави всички с противоречиви чувства. Всеки видя ситуацията по различен начин и изложи своята истина. Очевадното е, че народ и управляващи живеят в две различни паралелни реалности и с всеки ден се отдалечават все повече едни от други.

Comments

comments