Обама: Климатичните промени са най-голямата заплаха пред света

Американският президент Барак Обама изложи официално окончателната версия на плана на правителството си за драстично ограничаване на въглеродните емисии, излъчвани от американските електроцентрали, и обяви климатичните промени за най-голямата заплаха, пред която е изправен светът, предаде Ройтерс.
Президентът предупреди, че светът няма да успее да предотврати глобалното затопляне, в случай че не предприеме незабавни действия.
Ограниченията за емисиите от въглероден диоксид са най-необходимата стъпка, която е предприемана някога от Съединените американски щати за борба с климатичните промени, подчерта той, цитиран от Асошиейтед прес.
Проблемът е толкова мащабен, че ако светът не вземе спешно необходимите мерки, промените може да станат необратими, а хората няма да са в състояние да се приспособят към тях, предупреди Обама.
Окончателната версия на плана на Обама налага на щатите по-стриктни ограничения на въглеродните емисии, отколкото се очакваше преди: те предвиждат до 2030 г. емисиите да бъдат намалени с 32 процента в сравнение с равнищата от 2005 г., посочи Белият дом.
Предложената от Обама миналата година версия беше заложено 30-процентно съкращаване.
Държавният глава отхвърли отправените към него критики, че планът му ще увеличи сметките за електричество на американците, ще засегне бедните и ще коства работни места.

Comments

comments