Няма основание за повишаване на цената на тока, успокои вицепремиерът Томислав Дончев

Няма основание за повишаване на цената на електричеството и на топлоенергията, каза в ефира на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. За своето мнение той се позовава на състоянието на системата и на цените на енергоносителите.
Цената на електроенергията е чувствителна тема за всички и не трябва да плашим хората с нея, коментира още вицепремиерът и допълни, че независимата Комисия за енергийно и водно регулиране ще определи имат ли основание енергийните компании да искат такова увеличение.
Дончев призна, че в Националната електрическа компания (НЕК) има натрупан дефицит от 3,5 млрд. лева, голяма част от който е породен от изкуственото задържане на цената на тока преди година. Този дефицит обаче може да бъде свит чрез ограничаване на разходите, а не толкова чрез повишаването на цената на тока, посочи той.
Успокоението идва след края на миналата седмица, когато стана ясно, че Комисията за енергийно и водно регулиране публикува ценовите заявления на лицензионните дружества за новия регулаторен период. Исканията са за повишение и на тока, и на парното и топлата вода. В същото време обаче новият председател на енергийния регулатор Иван Иванов дава заявки, че цената на тока няма да се повиши от 1 юли.
Според Дончев причината дружествата да искат увеличението на цените ще бъде мотивирана от състоянието на мрежата и необходимостта от инвестиции.
Вицепремиерът направи своя коментар и за промените в газовата карта на Европа и изтъкна необходимостта страната ни да се бори през територията й да минават колкото е възможно повече газопроводи. „Най-лошият сценарий би бил да изгубим ролята си на транзитираща страна“, допълни той. За него няма притеснения за сигурността на газовите доставки и основание за това е интерконекторната връзка с Гърция. Тя е първостепенен приоритет и се работи активно за нейната реализация, стана ясно от думите на Дончев.

Comments

comments