Няма измръзнали кучета в общинския приют в Дупница

Няма измръзнали кучета в общинския приют в Дупница, каквито случаи са често срещани в десетки други в страната последните дни. За животните се полагат грижи, както от екипа, така и от доброволци. Към момента в общинският приют за кучета има 17 животни, всички те получават храна и вода, и са добре, въпреки студеното време и минусовите температури – това каза д-р Ангел Ангелов, който отговаря за структурата, цитиран от Дарик. Могат да бъдат настанени до 50 кучета, след като миналата година от Община Дупница финансираха увеличаване на капацитета. От екипа на д-р Ангелов изказаха благодарност към двете доброволки, които помагат с храна и грижи. Доброволци могат да посещават приюта всеки делничен ден от 10 до 12 часа.
Д-р Ангелов сподели и една идея на екипа, която ще бъде в ползва на хората, които работят там, но най-вече на бездомните животни. Приют от затворен тип – обособяване на 10 клетки в затворено пространство, където температурата ще бъде по-висока и ще могат да се настаняват малки кученца или кучета, претърпели операция, като помещението ще служи за реанимационен център. В сградата, където сега се помещава приюта има такава възможност обясни д-р Ангелов. Осиновяването на куче е трудно заради процедурата, която трябва да преминат кандидатите затова и няма осиновени кучета. Не липсват обаче хора, които осигуряват приемен дом на бездомно животно, там процедурата е лесна и бърза и изисква само желание. За 2016 година са осиновени 3 майки и 8 малки кученца.
За миналата година през приюта са преминали 177 животни, 150 от тях са кастрирани и върнати на местата, от където са заловени. 12 са евтаназирани заради здравословното им състояние, 8 пострадали при ПТП са били без шанс да бъдат спасени. Кучета, които проявят агресивност към гражданите се връщат в приюта и се следи поведението им обясни д-р Ангелов.
В проекто-бюджета за тази година за лекарства, храна и материали за приюта са заложени 14 100 лв.

Comments

comments