Няколко здравни съвета, които са парадоксални, но работят

Вече са Ви познати съвети от типа: за да свалите килограми, трябва да спортувате и да се храните здравословно, за да сте енергични – трябва добре да се наспивате и т.н. Верни са, но по-интересни са парадоксалните здравни съвети, които наистина действат.

1. Яжте повече, ако искате да поглъщате по-малко.
Ако вярвате, че ще слабеете, когато залъгвате глада с крекери или сухари, които са само 100 ккал, много грешите. По-скоро ще сте още по-гладни. Малкото количество въглехидрати предизвиква рязък пик на глюкозата в кръвта и не след дълго отново ще ви се приискат още въглехидрати. Вместо сухари, изяжте парче сирене и ябълка. Съдържат малко повече калории, но също и целулоза и белтъчини, които по-дълго поддържат чувството за засищане. Така няма да огладнявате често и ще поемате по-малко калории дневно.

2. Пийте кафе, за по-добър сън.
Японски изследователи са установили, че хората, които подремват за 20 минути веднага след приема на 200 мг кофеин (около 1-2 къси кафета) след това са по-бодри и по-добре се справят с компютърни тестове, в сравнение с онези, които просто са подремнали без да пият кафе. Тайната е в това, че кофеинът започва да действа в момента, в който човек се събуди след 20-минутния отдих. Кофеинът възпрепятства натрупването в мозъка на аденозин, чието производство се увеличава, колкото по-дълго бодърстваме и ни кара да се чувстваме уморени. Кратката дневна дрямка освобождава мозъка от аденозина, а кофеин блокира неговото действие и увеличава ободряващия ефект на съня.

3. За здрави зъби, не ги мийте след хранене.
Знаем правилото, че зъбите задължително трябва да се мият сутрин и вечер, и, препоръчително – след всяко хранене. Но ако го направите веднага след като сте яли или пили нещо, особено ако храната или напитката са били кисели, ще увредите зъбния емайл. Цитрусите, доматите, ябълките, спортните тонизиращи и газираните напитки съдържат киселини, които размекват зъбния емайл и търкането с четката в такъв момент му нанася механични увреждания. Стоматолозите съветват зъбите да се почистват най-рано 30-60 минути след хранене.

4. Не пийте енергийни напитки, ако сте уморени.
Да, в тях се съдържа 5 пъти повече кофеин, отколкото в кафето и предизвикват прилив на сили и енергия. Но за сметка на крайно неприятни странични ефекти като раздразнителност, нервност, учестен пулс. Освен това повечето енергийни напитки съдържат таурин – силен стимулатор на нервната система и до 50 г. захар на опаковка ( почти 13 чаени лъжичи!). Това води до бързо повишаване на нивата на кръвната захар и мощен прилив на енергия, който обаче много бързо отминава и вие започвате да се чувствате разбити.

5. Не пийте диетични газирани напитки, ако се каните да отслабвате.
Изследване е установило, че хората, които избират диетични газирани напитки, поемат повече калории с храната, отколкото тези, които пият традиционните. Думата „диетично” се асоциира с полезно и човек машинално си позволява повече. Мнозина мислят и че означението „диетична” или „лайт” означава, че в продукта има по-малко калории, което не е точно така.

6. Пийте топли напитки, когато ви е горещо.
Често в жегата посягаме към напитки с лед или от хладилника и самата мисъл за димящ чай или кафе ни изпотява още повече. Но изследванията показват, че когато пиете горещи напитки, тялото усеща температурните разлики и задейства естествения си „Климатик“ – изпотявате се силно и по този начин се охлаждате. Жителите на държавите с горещ климат добре знаят това. Затова и в страните от Близкия изток и Азия топлият чай е традиционна напитка, която се приема целодневно.

7. Заемете се със спорт, когато нямате сили.
Чувствате се като изцедени след работа и единственото, за което мечтаете е да се излегнете на дивана? 30-минутна тренировка със средна интензивност не само избавя от умората, но и повишава настроението. По време на умерена физическа активност клетките се насищат с кислород, което повишава както физическия, така и умствения тонус.

8. Не използвайте антибактериален сапун, ако не искате да хващате вируси.
Няма никакви надеждни научни доказателства, че антибактериалните сапуни са по-ефикасните от обикновените. Затова пък е доказано, че постоянният контакт с някои съставки на тези сапуни като триклозан например може да причини нежелани хормонални реакции или пък развиване на бактериална резистентност към действието на антибиотици.

Comments

comments