Някои са жадни за вода, други за власт. Кой ще издържи по-дълго?

Днешният протест пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството заради водната криза в Перник ескалира. Стигна се до сблъсъци между протестиращите и охраняващата събитието полиция.

От МВР твърдят, че участници в протеста са опитали да пробият полицейския кордон и да влязат в сградата на министерството. При действията им е счупена входната врата на институцията. Въпреки предупрежденията, протестиращите не са изпълнили полицейските разпореждания. Това е наложило използването на лютив спрей от полицията.

Това съобщаваха днес,  всички медии в страната. Очакванията на всички по-наивни е, че това е важно събитие, което ще катурне кабинета „Борисов 3“, както е ставало при подобни протести, в годините назад.

Мисля, че в този случай сметките на много хора ще излязат криви. Не, че няма основателни причини да бъде искана оставката на правителството, не че хората не искат наистина реална промяна, но не смятам, че тези протести ще доведат до каквото и да е.

Моментната ситуация в страната е такава, че поводи да искаш: кризата с водата в Перник, боклука, който ни „доставят“ от цяла Европа, замърсяването на река Марица и измрялата риба, мръсният въздух, новите такси за какво ли не, Наредба-18 и какво ли още не. И, какво от това?

Това правителство, а и особено Борисов до толкова вече са свикнали, да подминават народното недоволство, до толкова се нагледаха на протести, които не успяха, да ги катурнат от властта, че вече им е все едно.

За управляващите в момента е важно да останат на власт, така че не ги интересува какво мислите вие, дали ще крещите пред Министерски съвет, дали ще спирате движението или ще влизате в схватка с полицията.

Не ги вълнува и дали в Перник има вода, нали вече вкараха „жертвеното агне“ Нено Димов в затвора, толкова по темата от тях.

Вярно, че е малко грозно, че хората на Димов,  още крепят ГЕРБ в управлението и  не смеят, да надигнат глас, защото все пак е важно да се държи „стабилността“ и властта, пък Нено- той просто е изтеглил късата клечка.

Недоволството на гражданите винаги е било последна грижа, независимо кой е на власт, а и то обикновено трае седмица-две и после всичко утихва, така че няма за какво да се притеснява Борисов, дето се казва.

От друга страна, както вече споменах, протести е имало и друг път по време на управлението му, но този път ми се струва, че е по-малко вероятно от всякога, той да реши, да хвърли оставка. Една от основателните причини е, че следващият път е много вероятно,  първенецът в изборите да е друг, някой различен от участвалите вече в управлението, а това би било сериозен проблем, не е като да се излезли пред МС няколкостотин жадни перничани.

Дали и колко обаче,  ще оцелее управление, което се осланя на убеждението си, че са притъпени демократичните рефлекси на българина?

 

Comments

comments