Ню Йорк въведе задължителна ваксинация за деца над 5 години

Властите на Ню Йорк разшириха вчера обхвата на задължителната ваксинация срещу COVID-19, включвайки в групата на подлежащите на задължителна имунизация децата над петгодишна възраст и всички работещи в частния сектор в момент, когато силно заразния вариант Омикрон на коронавируса се разпространява във все повече американски щати, предаде Ройтерс.

Най-многолюдният американски град поставя срок до 27 декември за всички 184 000 компании в мегаполиса да ваксинират служителите си, каза кметът Бил де Блазио.

Освен това децата между 5 и 11 години трябва да си сложат поне една доза ваксина до 14 декември, а онези над 12-годишна възраст да бъдат напълно ваксинирани до 27 декември, за да могат да посещават ресторанти и да участват в извънкласни занимания, като спорт, музикални и танцови прояви.

„Ваксинацията е начинът да излезем от тази пандемия и това са смели, първи по рода си в страната мерки, които да насърчават нюйоркчани да запазят себе си и общностите си в безопасност“, посочи в изявление Де Блазио, който сдава поста следващия месец на новоизбрания кмет Ерик Адамс.

 

 

 

 

 

 

 

 БТА

Comments

comments