НСлС: Изстрелът, довел до смъртта на граничния полицай, е произведен директно към него

Следственият експеримент установи, че изстрелът довел до смъртта на граничния полицай е произведен директно към него, по-безспорен начин с гладкоцевно оръжие през загражденията от турска страна.

Това заяви началникът на отдел „Криминалистика“ в НСлС Даниел Цонков, предаде  БГНЕС.

Цонков каза, че на 13 ноември е проведен следствен експеримент със следователи на следствения отдел към окръжна прокуратура Ямбол и на него е присъствал и окръжният прокурор. “Действията по разследването при провеждане на следствения експеримент бяха подпомогнати от служители на отдел криминалистика, като беше използван и мобилен център за разследване – криминалистична лаборатория оборудвана със съвременна криминалистична техника. Освен нея бяха използвани 3D скенер, безпилотна летателен система – дрон. Целта беше да се установи мястото, откъдето са произведени изстрелите, тяхното направление и допълнителни цели, които да потвърдят първоначално съставени версии”, каза още той.

Началникът на отдел „Криминалистика“ в НСлС обясни, че граничният полицай е бил непосредствено до направения отвор на телената ограда. “След този изстрел са произведени още няколко изстрела по направление на автомобила на Гранична полиция. След това стрелците са се изтеглили навътре в територията на Република Турция”, каза Цонков.

Той уточни, че проектилите, които са били на боеприпаса от гладкоцевното оръжие са преминали през телената ограда, пораженията върху пострадалия полицай са причинени от фрагменти на тези проектили. След като са преминали през заграждението са се разделили на по-малки осколки. Това излиза като пречка да се потвърди с категоричност броя на изстреляните изстрели.”, каза още той.

Началникът на отдел „Криминалистика“ в НСлС съобщи, че стрелбата е била от близко разстояние, но поради факта, че не са успели да проведат оглед от другата страна на телената ограда са установили само направленията, от които са произведени изстрелите по граничния полицай и автомобила на Гранична полиция.

Цонков уточни, че са възпроизведени няколко изстрела с гладкоцевно оръжие. “Няма произведени изстрели от граничния полицай, но има изстрели от военнослужещия от Министерство на отбраната към стрелеца или стрелците от Република Турция”, отбеляза той. /БГНЕС

БГНЕС припомня, че на 13 ноември 2022г. беше проведен следствен експеримент във връзка с убийството на български граничен полицай на 7 ноември 2022 г. в граничната зона в землището на село Голям Дервент, общ. Елхово, на границата между България и Турция.

Comments

comments