„Нощ на театрите” в Благоевград

Драматичен театър „Н.Вапцаров” Благоевград се присъединява към „Нощ на театрите” 2015, част от платформата Eвропейска нощ на театрите, която ще се проведе на 21.11.15г. /събота/, от 10:30ч. до 22:30ч.

Нощта като понятие крие в себе си тайнственост и трепетно очакване. През нощта хората обичат повече, размишляват повече, мечтаят повече.

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ вече 5 години се случва в няколко европейски страни. Зад идеята стои Елеонора Роси (Франция), но пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватска – иницииран от Детски театър Добрава (Children’s Theatre Dubrava) и Театър Шибеник (Šibenik Theatre). Форматът събира хиляди почитатели и зрители. Само година по-късно се превръща в национално събитие, в което участват почти всички значими хърватски театри и театрални трупи. Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Испания и за първи път тази година България, Белгия и Чехия.

Европейска Нощ на театрите е платформа, която обединява всички имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.

Мисията на Европейската Нощ на театрите е да показва и промотира професионалната и аматьорска театрална креативност чрез показване на техните продукции; да разшири театралната мрежа на всички заети в сферата чрез обмен на идеи и опит; да провокира настоящата публика, но и да привлича нова и образова младата.

Концепцията на „Нощ на театрите“ е да направи публиката и Театъра по-близки, да покаже на хората какво се случва зад и на сцената, в гримьорните и коридорите, да покаже живота на и във театъра, да разкаже за интересните случки на всички, които са част от него; да накара посетителите да усетят едно по-различно „посещение“ на театър. За няколко часа градът да стане една голяма театрална сцена, като предложи едно ново изживяване и възможност зрителите да бъдат и участници в „нощния“ живот на театъра.

ПРОГРАМА/ НОЩ НА ТЕАТРИТЕ
/21.11.15г./събота/
10:30 часа Фоайе на голяма сцена. Вход свободен.
ДЕТСКА ПРОГРАМА:
Театрално ателие „Малка нощ“

11:30 часа. Голяма сцена. Вход – 3 лева
„ПРИНЦЕСАТА И СВИНАРЯТ“

Красивата, но капризна принцеса отхвърля даровете на млад принц- истинска роза и истински славей, но е готова да подари целувки на един обикновен свинар само, за да притежава изкуствено направените от него пъстри, но безполезни играчки. Както се случва в приказките, свинарят е младият принц, решил да спечели сърцето на принцесата. Естествено, силата на истински ценните неща в живота – ароматът на цветето, песента на славея, топлината на любовта – успяват да променят разглезената принцеса и тя се влюбва.

17: 00 часа. Камерна сцена. Вход свободен
„Кастинг“ от Александър Галин

„С пиесата „Кастинг“ се опитвам да разкажа една приказка за надеждата и любовта. Приказка за надеждата, защото героите бленуват всеки по свой начин, по-добрия си живот. Приказка за любовта, защото без любов тази надежда е невъзможно да се случи.
За тези сериозни неща разказваме през усмивката на младостта заедно със студентите от 4 курс актьорско майсторство в ЮЗУ.“ Милена Анева

19:00 часа. Голяма сцена. Вход – 6 лева
„ЖЕНСКО ЦАРСТВО“ по Стефан Л. Костов

Какво може да се случи, ако жените вземат в ръцете си цялата власт, която до този момент е принадлежала на мъжете?
Женско царство, в което нежният пол управлява, а мъжете поемат грижата за домакинството и децата. Обратът настъпва, когато кметицата се влюбва в младия Стоян.Той е отдал сърцето си на Райна. Влюбената двойка решава да избяга, а побеснялата кметица осъжда на смърт мъжа си и бащата на Стоян, обвинявайки ги в заговор.

21:00 часа. Камерна сцена. Вход – 6 лева
„Умирай лесно!?“ От Мате Матишич

Какво може да хрумне на двама гастарбайтери в Мюнхен, запътили се към родината, но, уви, без документи?!
Черна комедия, свирепа комедия! Представление за най- абсурдните и най- човешките реакции.

Comments

comments