Номинации за „Почетен гражданин“ – дилетантски спретната политическа интрига

Интригата е любимо оръжие в политиката, особено в българската. Тя се задейства най-често в кризисни ситуации, когато трябва да се разчистват сметки с инакомислещите, за отклоняване на общественото внимание, а понякога просто от скука. Когато замисълът е мащабен и е осъществен с помощта на секретна информация, изтекла от службите – интригата се нарича активно мероприятие. Активното мероприятие, за разлика от дилетантски спретнатата политическа интрига, се разпознава по това, че лавинообразно повлича все нови и нови обекти и субекти в своята схема и ангажира медиите по-продължително време.
Подобна ситуация се разрази в Благоевград преди дни, когато стана ясно кои са номинациите за званието „Почетен гражданин“. Най- странното в цялата истерия около номинациите е, че хората изригнаха срещу една определена, а именно на доказаната и утвърдена журналистка -Ани Салич, която родом е от Благоевград. Не бих се ангажирала лично аз да коментирам останалите две номинации, тази на Костадин Ангов, нито пък тази на Николай Янчовичин, но няма как да не съпоставя „гневните“ коментари по адрес на Салич с липсата на такива по адрес на Янчовичин.
Не случайно съпоставям именно тези две, защото лавината от коментари в областния град по адрес на водещата на новини в Нова телевизия се „въртят“ около тезата, че тя просто е родена в Благоевград, но не била направила нищо за града. В този ред на мисли Янчовичин, който ръководи „БГ радио“ е роден в Брацигово, завършва ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ в Благоевград, след това Американския университет в в града със специалност „Журналистика и масови комуникации“, но също не се сещам какво е направил за нашия град. Определено ми се струва, че не мерим с един аршин двете номинации и е твърде нечестно, да не кажа жалко да се постъпва по този начин, още повече когато се намесва името на човек като Ани Салич, която без да има каквато и да било вина е въвлечена в интригата. Не ми се вярва тя самата дори да „копнее“ за това звание, нито пък да реди молитви това да се случи.
Вината за „омаскаряването“ на личността на Салич е по-скоро на онзи, който си позволи да я въвлече в цялата тази история само, за да може в един момент може би да се възползва от факта, че я е номинирал.
Ако се върнем назад във времето със сигурност ще открием далеч по-странни номинации за званието „Почетен гражданин“ на Благоевград и почти винаги причините за предложенията са „дълбоко“ скрити в съзнанието на някой болезнено амбициозен номиниращ. Отдавна май се загуби ясна представа за критериите, които трябва да покрие едно такова звание, размиха се някак и се превърнаха в „способ“ за постигане на лични цели на онези- номиниращите, които ако не направят нещо подобно ще продължат да бъдат незабелязвани и нереализирани хорица.
Изненадана съм само, че липсва номинация за Наджи Шенсой ми и той можеше да попадне сред „Почетните граждани“ на Благоевград, все пак и той е дал нещо на града. Старши треньорът на Пирин Благоевград все пак е достатъчно колоритна личност, която на всичко отгоре успя да запази любимия на всички благоевградчани отбор при професионалистите.
Като гледам как се номинира до момента, мисля да го предложа човека, ако не се сетят за него скоро. Понеже се замислих за „Пирин“ , ей така ми изникна още едно име, което нищо чудно скоро да получи званието, въпреки че той е „скромен“ и стои в сянка, ама доста „помага“ на отбора. Името ще го спестя сега, за да не ми открадне някой предложението и да си е само мое, пък може и аз да натрупам дивиденти от това.
И все пак да уточним накрая, че почетен гражданин на селище е обществено звание, което се присъжда от органа на местно самоуправление на изявена личност, свързана по някакъв начин с общината. Един бърз преглед на раздаваните в годините звания обаче поставя доста въпросителни върху някои от отличените и техния принос към съответния град. Поставя и въпросителна върху истинската стойност на званието, което освен признание за получаващия го би следвало да му вменява и някаква чувство на морална отговорност (колкото и демоде да звучи това).Именно по тези причини не мога да определя какво всъщност означава днес това звание-анахронизъм, чест или подмазване.

Comments

comments