Нов спешен 3-месечен заем на Гърция и €35 млрд. от бюджета на ЕС

Одобреното „мостово финансиране“ за Гърция за периода до подписването на споразумение за нов дългосрочен заем ще бъде осигурено от всички в ЕС. Това съобщи зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. Заемът ще е 3-месечен, а парите за него ще бъдат осигурени от Европейския финансов механизъм за стабилност /EFSM/, предаде БТА.
По информация на „Ройтерс“ размерът на заема се изчислява на €7 млрд. Средствата Гърция ще върне от парите, които ще получи от Европейския механизъм за стабилност /ESM/, който е само за страни-членки на Еврозоната.
Според документа, с който „Ройтерс“ разполага, Гърция ще получи този заем само в случай, че парламентът одобри исканите от кредиторите реформи до края на днешния ден.
ЕК обяви, че ще мобилизира повече от €35 млрд. от европейския бюджет за стимулиране създаването на работни места и икономически растеж в Гърция.
Като „мярка по изключение заради уникалната ситуация на Гърция“, ЕК предложи да подобри незабавното осигуряване на ликвидност за страната. Това включва по-ранно освобождаване на последните 5% плащания по оперативните програми за периода 2007-2013 (които обикновено се задържат до приключване на проектите). Средствата възлизат на €500 млн. незабавна ликвидност за държавата и около €2 мллн. за бюджета на страната.
Също така комисията предстои да направи предложение за увеличаване със 7% на предварителното финансиране на проектите по оперативни програми за периода 2014-2020, което ще осигури допълнително €1 млрд.

Comments

comments