Нов опит за провокация на етническа основа в Гърмен

Ново напрежение се създаде между българи и роми в Гърмен. но за щастие то се размина само с размяна на реплики и закани, съобщава „Стандарт”. Полицейското присъствие обаче бе засилено.
Голяма група жители на ромския квартал „Кремиковци” тръгнали днес преди обяд към общинския център, за да си подадат документи по програмата за временна заетост. Край заведението “При чинара” имало над десетима мъже, събрали се на сутрешна раздумка. Видяли ромите, някои от компанията започнали да сипят ругантни и закани към тях. „Всичко е било шега, никой не е проявявал агресия към ромите. Не това ни е целта, а да се спазят законите спрямо нарушителите сред тях. Аз дори не съм в Гърмен, за риба съм. Абсурд е, че ще тръгнем да атакуваме ромската махала”, съобщи лидерът на протестиращите Иван Кременлиев.
Наплашени обаче циганите веднага сигнализирали в полицията за заканите, които били отправени към тях. Жители на Гърмен настояха пред кметското ръководство да посъветват ромите да не напускат махалата на големи групи, за да не се стига до напрежение и инциденти. Те дори обещали сами да чистят улиците, вместо да се наемат роми за чистачи, за да не се стига до още провокационни действия.

Comments

comments