Ново общинско дружество ще упражнява инвеститорски и технически надзор, решиха на днешната сесия на ОбС- Благоевград

 Ново дружество бе учредено в Община Благоевград. На днешната сесия местните парламентаристи единодушно подкрепиха създаването на “БЛАГОЕВГРАДИНВЕСТ”. Структурата ще организира и контролира лицензионния режим, като упражнява инвеститорски и технически надзор.

Кметът д-р Атанас Камбитов изтъкна, че създаването на такова дружество ще спести средства от общинския бюджет, тъй като в него ще бъдат назначени хора от администрацията.

“Благоевград взема пример от други големи градове като София и Бургас, където има подобни структури. Освен веднъж създадено, дружеството ще генерира големи приходи, към общинската хазна“, подчерта градоначалникът.

Идеята  е общината да възлага на новосъзденото дружество  така наречените поръчки „In house“ , което е напълно допустимо по ЗОП . По този начин ще се облекчи работата извършвана по проектиране и строителен надзор на конкретни инвестиционни проекти, тъй като общината ще възлага директно на собственото си общинско дружество.

Предложението, внесено от председателя на КИИНП К. Роячки, обаче успя да предизвика разгорещени дебати в залата.
Адвокат Албина Анева от „Движение 21“ изрази съмнения за конфликт на интереси около назначаването на Венцислав Атанасов за управител на дружеството.

Тя подчерта, че подкрепя идеята за създаването на „БЛАГОЕВГРАДИНВЕСТ“, но е направила справка, при което е установила, че бащата на Атанасов ръководи друго общинско търговско дружество – „Паркинги и гаражи“.

„Не искам да участвам в схемата „Мама, Татко и Аз“. Аз се противопоставям на това цял семеен клан да участва в управлението на общински дружества. Не познавам лично Венцислав Атанасов, но мисля, че не е редно точно той да бъде избран за управител“, категорична бе Анева.

Кметът Камбитов контрира Анева и подчерта, че в никакъв случай не би могло да се говори за конфликт на интереси.

В крайна сметка предложението бе прието единодушно от всички съветници.

Бяха приети и три предложения за кандидатстване по проекти за трансгранично сътрудничество.

Comments

comments