Ново изследване за най-миролюбиви държави в света – първа е Исландия, последна е Сирия

Исландия отново е на първата позиция в класация за най-миролюбиви държави в света. В изследването са взели участие 162 държави, a Европа е най-мирният континент – това са част от резултатите на деветият годишен доклад на Института за икономика и мир.
След скандинавската република, в Топ 10 се нареждат още Дания, Австрия, Нова Зеландия, Швейцария, Финландия, Канада, Япония, Австралия и Чехия. Старият континент може да се похвали с 20 европейски държави в Топ 30.
А къде се намира нашата страна в класацията? България минава една позиция по-надолу в сравнение с предходната година – на 32-ро място, след Чили, Катар и Ботсвана, но с предимство пред Кувейт, Коста Рика и Тайван.
Слабо са подобрили позициите си с САЩ – с 2 позиции нагоре, до 94-та, след като Барак Обама намали военната намеса на страната извън нейните граници и присъствието на американски войски в Ирак и Афганистан. Освен това, администрацията на Обама положи огромни усилия за удължаване на преговорите с Иран и за постигане на споразумение за ядреното й обезоръжаване.
Заради конфликта помежду им Русия се нарежда на 152-ро място, а Украйна на 150-то – с 18 позиции по-назад, което е сред най-обезпокоителните резултати в класацията.
„Разгорещеното геополитическо съревнование между Русия и Запада увеличава риска от конфликти в региона в следващите години,” пише в доклада.
Отчайващо е обаче положението в Афганистан, Ирак и Сирия, които заемат последните 3 позиции.
Критериите, по които се подреждат страните са общо 23, сред които вътрешни и външни конфликти, разходи в сферата на отбраната, тероризъм, убийства и ръст на другите престъпления.
Институтът по икономика и мир отбелязва, че през последните 8 години светът е станал по-размирен. Причината е в растящия брой на вътрешните конфликти в някои от изследваните държави за сметка на по-малкото международни сблъсъци.
Интензивността на въоръжените конфликти също се е увеличила драматично – броят на жертвите е нараснал с 3,5 пъти, от 49 000 през 2010 гподина, до 180 000 през 2014, посочва докладът
Насилието възлиза на13% от световния БВП, пише още в документа.
Тревожна тенденция се наблюдава с нарастващата заплаха от тероризъм, който през последната година е засегнал много от най-миролюбивите държави в света – Дания, Франция и Австралия.

Comments

comments