Ново изследване: Естествени химикали в морковите гонят рака

Морковите, които съдържат естествени химикали с мощни противоракови свойства, са ключът към побеждаването на злокачествените заболявания. „Съединенията, известни като полиацетилени, предпазват растителния вид от вредители и болести. Съдържат се единствено в зеленчуци от семейството на морковите и няколко други близкородствени вида като женшена“, обясняват британски учени.
Предишни тестове са показали, че полиацетилените оказват благоприятен ефект срещу възпаления и рак, като при плъхове ограничават развитието на туморите. Специалисти от университета на Нюкасъл са започнали тригодишно изследване, за да проучат по-добре ефектите от кореноплодни зеленчуци като моркови, пащърнак и целина върху рака и възпалителни болести като артрита.

„След като благоприятният ефект върху животни вече е установен, е важно да го тестваме и при хора, и по-специално да разберем какво количество моркови трябва да се консумира, за да се постигне полза за здравето“, казва д-р Кристен Бранд от изследователския екип.

В предишно проучване екипът на д-р Бранд е установил, че морковите съдържат противораковото съединение фалкаринол, което свива туморите при плъхове с една трета. Проблемът с веществото е, че подобно на витамин С е разтворимо, и се губи при термична обработка. Тогава специалистите препоръчаха морковите да се приготвят цели, за да се повишат с 25 процента противораковите им свойства и да се запазят вкусът им и полезните за здравето вещества в тях.

Comments

comments