Нови тапи по пътя за морето заради ремонт на тунел „Витиня“

Нови тапи ще се образуват от днес по пътя за морето. Причината са ремонтните дейности, които се извършват на тунел „Витиня“ в посока София-Варна на автомагистрала „Хемус“. До приключване на строителните работи, което се предвижда да бъде през декември, трафикът ще се осъществява двупосочно в тръбата за София, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“.
„Витиня“ е най-дългият тунел у нас – 1195 м, и е в експлоатация от 1984 г. Последният му ремонт е преди 27 г., когато е извършено осушаване на облицовката в съоръжението. Сега ще бъдат възстановена и усилена тунелната облицовка, хидроизалацията, ще бъдат обновени пътната настилка, електрическата и вентилационната инсталация. Ще има ново LED осветление, системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване.
Алтернативният маршрут за пътуване по време на ремонтните работи от София за Ботевград е път I-1 – от 215-ти км до км 209+500 и обратно. Връзката на „Хемус“ с първокласния път за пътуващите към Ботевград е при пътния възел при 30-ти км на автомагистралата (Витинска река), а за идващите от Ботевград при 36-ти километър на АМ „Хемус“.
Още една тапа ще имa на магистралата – непосредствено на изхода на София. От понеделник до 1 юли (петък) движението по моста над река Лесновска (от км 2+930 до км 3+125) на автомагистрала „Хемус“ ще се осъществява двупосочно. Ще бъдат оформени 2 ленти в посока Варна и една в посока София. Временната организация е поради ремонт на дилатационна фуга в платното за София. Ремонтните дейности ще се извършват от ДЗЗД „Хемус А2“ и са за негова сметка.
През цялото лято в отсечката до Ябланица ще има още 2 стеснения заради ремонти на мостове и виадукти.

Comments

comments