Нови разписания на междуградските автобусни линии ще бъдат в изпълнение до три месеца

Междуградските автобусни линии вече ще бъдат с нови разписания до 3 месеца. За това са се договорили ресорният министър Ивайло Московски и Националното сдружение на превозвачите, което потвърди необходимостта от промяна на транспортната схема, тъй като от години е неефективна.
Идеята е да се направи бърз преглед на разписанията в страната, както и по области и общини, защото имало големи интервали от време без транспорт за определени дестинации, за други в един и същи час тръгвали няколко рейса, а някои направления били дори без превоз, пише “Сега”.
Не е рядкост автобуси да изпълняват маршрута си празни, само защото трябва да изпълнят безполезното разписание по договора с общината, а при неизпълнение можело да бъдат санкционирани от агенция “Автомобилна администрация”. Заедно с прегледа на линиите ще се проверят спирките и автогарите като част от цялата транспортна схема.
Дейността по новата организация започва още през следващата седмица, като е предвидено маршрутите да се съобразят по-добре и с графиците на БДЖ. “Очакваме поне 10% от превозите да отпаднат при въвеждането на новата схема, защото са неефективни. Става дума за дублиращи се линии, които потеглят в един и същ или много близък час. До Благоевград пътуват всеки ден 90 автобуса, идеята е да не са на 10 минути, а например на 15 или на 30 минути. Това няма да затрудни пътниците, напротив, ще им предложим по-гъвкави разписания”, обясни шефът на сдружението Галя Топалова. Московски пък съобщи, че не може да се слушат само кметовете, както е сега, защото това е предпоставка за хаос. “Затова ние ще изготвим нова схема, ще я съгласуваме и ще я спуснем на общините”, обясни той. Ивайло Московски обеща също в срок до 3 месеца да се внесе за одобрение от правителството наредба за автогарите и цените, по които те таксуват превозвачите. Преди седмица те алармираха, че във Варна за влизане или излизане на един автобус плащат по 30 лв. и настояха за ясен регламент. В големи западноевропейски градове тарифата била между 5 и 10 евро. Сдружението на превозвачите още не е взело решение дали да се откаже, или да проведе протестното шествие, което бе планирано за 26 април преди срещата с Московски. Част от проблемите на бранша остават – например въвеждането на тол такси, за което предстои съгласуване с регионалния министър Лиляна Павлова.

Comments

comments