Новият руски танк „Т-14 Армата“, с който Москва смяташе да смае Запада, се развали, съобщи в. „Дейли телеграф“.

Новият руски танк „Т-14 Армата“, с който Москва смяташе да смае Запада, се развали, съобщи в. „Дейли телеграф“.
Това стана край мавзолея на Владимир Илич Ленин по време на последната репетиция за парада на 9 май.
През Червения площад на Москва преминавали танкове и друга бойна техника. И точно в този момент „Армата“-та внезапно спряла. Независимо, че двигателят й продължил да работи, тя не успяла да потегли. Неуспешен се оказал и опитът за изтегляне от верижен влекач. Накрая все пак „Армата“ успял да тръгне и напуснал района, обвит в пара.
Руските власти говорят за „Армата“ като за чудо, което е по-добро от всички познати досега танкове, произведени на Запад. В Москва твърдят, че оръдието му може да бъде по-добре управлявано дисанционно. Тя предлагала по-голяма защита на екипажа си.
Същевременно изключително любопитна бе реакцията на случилото се от страна на производителя на танка, Уралския вагоностроителен завод („Уралвагонзавод“ или УВЗ) от град Нижний Тагил.
Първоначално зам.-шефът на УВЗ Алексей Жарич заяви, че аварията се дължала на вълнението на екипажа и приписа на него причината за спирането на танка, а не на неизправностите на машината.
„Само си представете колко се вълнуват момчетата, които за пръв път управляват нова техника. Обучението им още продължава“, написа той в туитър.
По-късно обаче това съобщение бе премахнато и заменено с друго.
„Бойните машини са предадени на въоръжените сили от „Уралвагонзавод“ за изпитания в рамките на оръжейните поръчки. Те са напълно изправни“, гласеше то.
А дикторът на Червения площад каза, че спирането на танка било планирано и е трябвало да демонстрира как се изнася военна техника с влекачи.

Comments

comments