Нова схема в кражбите – задигат винетки

Нова мода в кражбите – крадат се скъпите едногодишни винетки, като се разбива предното стъкло на колата. Само за седмица три автомобила в Пловдивско са разбити. Наш зрител ни сигнализира и за опит за посегателство и в Добрич.

В повечето случаи след подобно посегателство, ще се озовете в автосервиз за ново стъкло. Монтажът и подмяната на ново предно стъкло може да ви струва от 100 до 3000 лева в зависимост от модела и марката на автомобила.

Няма да спестите и 97 лева – сумата за нова годишна винетка, защото законът не предвижда да ви бъде възстановен стикерът при кражбата му.
Кражбата на винетка се появи като феномен, след като от началото на годината стикерите поскъпнаха доста. Само за последната седмица три автомобила са осъмнали със счупени предни стъкла в Пловдивско, за да им бъде открадната годишната винетка. И трите превозни средства са паркирани на една и съща улица.

До момента крадците на годишни винетки са неизвестни. Наказанието, ако бъдат хванати, е до 10 години затвор.
От СДВР обявиха, че засега в столицата няма регистрирани опити за кражба на винетни стикери.

Експерти очакват рязко увеличаване на кражбите на винетки при първите по-дълги празници – около 3 март, когато много хора ще тръгнат на път.

Comments

comments