Нова посока на преговорите: „Демократична България“ вече иска споразумение, че ГЕРБ и ДПС ще са далеч от управлението

Преговорите за бъдещо управление в сряда (28 юли), като поиска споразумение, което да гарантира, че ГЕРБ и ДПС ще бъдат държани настрана, както и постави няколко условия за подкрепа на предложеното от „Има такъв народ“ правителство.

 

В предишните два дни преговорите на експерните групи вървяха с нюанси, но „без особени различия“, но и с неяснота как ще бъдат потвърдени приоритетите, по които би трябвало да бъде постигнато обединение за гласуване на правителство. След изказването на Иванов, председателят на групата на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова също потвърди позицията на формацията, че не трябва да има влияние на ГЕРБ и ДПС.

Дали „Демократична България“ ще подкрепи правителство зависи от това дали то може да се справи с корупцията, която по думите му е фундаментален проблем на националната сигурност и разрушава републиката, обяви от името на парламентарната група Христо Иванов в пленарна зала. За обединението включването на ДПС в разговорите е „сериозен проблем“, тъй като бъдещото управление трябва да предлага програма в парламентарна конфигурация, която да осигури дистанция от ГЕРБ и ДПС.

 

„Тези две политически формации са заложник в своите ядра на две организирани корупционни групи – около Борисов и около това, което наричаме Сарая – вратата, от която влиза корупцията“, каза Христо Иванов. По думите му през 2013 г. сме гледали „как двата тигъра ГЕРБ и ДПС се сблъскват, но те взаимно се опитаха да се легитимират и да скрият мръсната тайна на своята свързаност“, каза той, като спомена и споразумение, което да гарантира, че двете партии ще са на дистанция от управлението.

 

Условията на двете партии на протеста

„Демократична България“ има няколко условия за подкрепа на правителството – да се освободи от корупция държавността; да има ясен ангажимент за реформа в правосъдието и промяна в Конституцията и обща визия за изчистване на регулаторите и службите от „корупционни калинки“; да се изчисти финансовата система от мръсни пари; да се приеме пакет от мерки, свързани със санкциите по „Магнитски“, както и ясен план за действие при нова COVID вълна.

 

„Личният състав на кабинет да бъде подбран много внимателно от хора, които привличат доверие, но не повдигат въпроси“, каза Христо Иванов. Според него трябва да се направи усилие в редовното правителство да се привлекат служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков, защото се ползват с голяма обществена подкрепа.

 

След него говори председателят на групата на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова, която обяви, че условия за подкрепа на бъдещото управление са действия за смяна на главния прокурор Иван Гешев и Висшия съдебен съвет, ревизия на правителствата на Бойко Борисов, преизчисляване на пенсиите от 1 октомври с минимална пенсия от 369 лв. и по-големи помощи за млади семейства и деца и др. По думите й хората искат правителство на промяната, което да бъде излъчено от най-голямата парламентарна група, подкрепено от партиите на протеста без да имат влияние ГЕРБ и ДПС.

 

Комисия срещу недосегаемостта на Пеевски

Парламентарната група на „Демократична България“ започва да събира подписи и за внасяне в парламента на проект за създаване на анкетна комисия, която да наблюдава мерките след санкциите по закона „Магнитски“, които бяха наложени на бизнесмена с 19 обвинения Васил Божков, бившия депутат от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски и Илко Желязков, когото днес депутатите ще освободят като зам.-председател на Бюрото за контрол на специални разузнавателни средства. Според председателя на групата Христо Иванов комисията трябва да провери защо не са събрани 700 млн. лв. от хазартни такси и „защо и как Пеевски беше недосегаем досега“.

 

След него думата взе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и изчете изказване, в който обяви, че „Демократична България“ се крият зад анти-ДПС реторика, обвини ги почти за всичко в политическия живот за последните повече от 20 години и че рушат демокрацията (бел.ред. – коалицията съществува в такъв формат само от няколко години). Той атакува и политолога Иван Кръстев и американския филантроп Джордж Сорос, както и финансирани от него неправителствени организации, без да ги спомене и отново нападна съиздателя на „Дневник“ и „Капитал“ Иво Прокопиев и кръгът „Капитал“.

Карадайъ се обърна към Христо Иванов с думите: „Вие сте продукт и заложник на една организирана олигархично-медийна НПО политическа група…Защо е така оставяме филантропа Джордж Сорос да обясни. Наричаме на шега тази група, този кръг – организирана престъпна група в българската политика, защото в зората на българската демокрация приватизирахте дясната идея и дясното политическо пространство“, заяви още лидерът на ДПС. Карадайъ обяви, че между партията му и „Демократична България“ има „морална пропаст“, което беше посрещното с ръкопляскания от депутатите на „Демократична България“. Той призова за пореден път и за възстановяване на държавността в политиката.

 

Миналата седмица Карадайъ и колегата му Йордан Цонев използваха парламентарната трибуна, за да нападнат Иво Прокопиев и издаваните от него медии. Това доведе до неговата реакция, като в публично писмо до председателя на ДПС, в което защити медиите и работещите в тях журналисти. Какво още пише в писмото четете тук .

Comments

comments