Нинова махна депутат от правна комисия най-вероятно заради хартиената бюлетина

По искане на председателя на парламентарната група на БСП и лидер на партията Корнелия Нинова парламентът освободи юриста Явор Божанков от комисията по правни въпроси. Точката за довършване на разпределението на народните представители по комисии беше включена извънредно в дневния ред. Освен разместванията на Нинова имаше само още едно предложение – за избиране на Гален Монев за зам.-председател на комисията за прякото участие на гражданите.

 

Само преди седмица Божанков беше избран за зам.-председател на комисията по правни въпроси. Сега той отива в комисията по конституционни въпроси, а неговото място в правната комисия зае Смиляна Нитова-Кръстева. Заместникпредседателското място пък се заема от Мая Димитрова. Отстраняването на Божанков от правната комисия не подкрепиха само депутатите на „Продължаваме промяната“ и двама от „Демократична България“. Нямаше дебати по темата.

Правната комисия ще се занимава на второ четене с връщането на масовото използване на хартиената бюлетина, подето от БСП още в първия ден на Народното събрание. Заедно с БСП за такава промяна в Изборния кодекс бързат и ГЕРБ, и ДПС. Трите партии имат мнозинство за това.

Без изненада правната комисия одобри на първо четене връщането на хартиената бюлетина

 

„Капитал“ припомня, че Божанков не гласува с групата си за връщането на хартиената бюлетина. В интервю за подкаста „Първа точка“ той коментира, че е защитавал въвеждането на машинното гласуване и не може така лесно да пренебрегне аргументите си оттогава. Божанков не се включи в гласуването и за оказване на военна помощ за Украйна, въпреки че партийната повеля беше да се гласува с „против“.

Comments

comments