Нинова върна неизпълнен третия мандат

Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. Левицата връща мандата точно седмица след като го взе, предаде БГНЕС.

Направихме всичко необходимо да изпълним третия мандат, изведохме 4 важни задачи за редовно правителство и парламент – Шенген, ПВУ, бюджет за 2023 и съдебна реформа. Поканихме всички партии на разговор. Стана ясно, че не се събра съгласие и мнозинство за излъчване на редовен кабинет, поради тази причина връщам третия мандат, заяви Нинова.

Поздравявам ви за усилията, които положихте. Явно в тази политическа обстановка не се намери решение, пожелавам успех на парламентарните избори, заяви президентът Румен Радев.

От 14 ч. съм поканил ЦИК да даде повече информация за готовността за предстоящите избори и на базата на тази информация ще взема решение за разпускане на 48 НС и дата за следващите избори, посочи Радев.

Не се събра съгласие, другите партии не подкрепиха третия мандат, заяви Нинова на излизане от президентството. Конституцията не определя конкретен срок, слушаме специалистите, те казват, че трябва възможно най-бързо да се разпусне парламентът, другото би било по ръба на основния закон, заяви Нинова на излизане от президентството.

БСП подкрепя категорично парламентарната република като форма на управление и оставаме на тази позиция, не можахме да приеме бюджет за 2023. Готови сме за кампания, ще работим, ще говорим с хората, подчерта Нинова. Виждам умора от изборите, апатия към политическия живот, а това е основна цел в една кампания, да убедим хората, че е важно да гласуват, добави Нинова.

Ще изчакаме изборите и резултатите и тогава ще решим с кои партии ще работим в следващия парламент, посочи лидерът на БСП. Очаквам да има правителство в следващия парламент, твърде много се задълбочи политическата криза.

 

Comments

comments