Никола Димитров – лицето на промяната в Македония

За първи път след обявяването на независимостта на Република Македония оставка на правителството поискаха едновременно опозицията, но и лидерът на Форума на свободно мислещите патриоти проф. Йове Кекеновски, който е член на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ.

На 7 март, в разгара на хвърляните една след друга „бомби“ от страна на опозицията, уличаващи управляващите в редица злоупотреби с власт и загрижеността на международната общност за случващото се в Македония, изненадващо се появи т.нар. от медиите „амстердамска тройка“ – Никола Димитров, Владимир Лазаревик и Перо Димшовски. Под различна форма в минал период и тримата са участвали в управлението на страната. Никола Димитров е бивш посланик на Македония в САЩ и Холандия, включително и като преговарящ в спора за името на страната. Владимир Лазаревик е бивш заместник-министър на здравеопазването, а Перо Димшоски – бивш заместник-министър на земеделието.

И въпреки че изглеждаше абсолютно невъзможно, ще се окаже, че тройката работи в пълна координация именно с проф. Йове Кекеновски и Форума.

Паралелно с „бомбите“ на опозиционера Зоран Заев, главният опозиционен седмичник „Фокус“ публикува текст, наречен „Каков край“, който сложи началото на една офанзива срещу премиера Никола Груевски, в който авторът Владимир Лазаревик директно и открито казва: „Сбогом на своя премиер“.

Дни след това излезе втори текст на същия автор – „Кога Никола Груевски искаше да направи Охридското езеро море“, който буквално взриви социалните мрежи, показвайки елементаризма на сегашното управление.

Веднага след състоялата се среща в Амстердам между тройката, Никола Димитров в своя профил във Фейсбук публикува текст, озаглавен „Ново слънце на свободата“, в който призовава гражданите да не мълчат, а явно да се изправят срещу хората, „които знаят къде е щабът на ВМРО-ДПМНЕ, но са забравили кои са идеалите и ценностите на ВМРО“.

Най-страшното, казва той е, когато МВР се превръща в щаб на партията, а както изглежда това се случва в последните години от управлението на Никола Груевски. В своите изяви Никола Димитров се обяви за спасяването на ВМРО-ДПМНЕ, за заличаване на срама и връщането на доброто име на Македония.

„Ново слънце на свободата“ предизвика хиляди реакции в социалните мрежи, където все повече се увеличава броят на хората, които гласно изказват разочарованието и гнева си от това как една шепа хора са приватизирали държавата. Хората виждат надежда в старите нови лица, които биха могли да върнат свободата и демокрацията в страната и заедно с другите политически партии да извървят европейския път на Македония. /БГНЕС

Comments

comments