Не се задават летни грипове

Летен грип не се задава, успокои доц. Атанас Мандъров от Инфекциозна болница в София пред Нова телевизия.
Все той поясни, че има инфекциозни заболявания, които са характерни за летните месеци. Но тук не става въпрос за грип в истинския случай на термина. По думите на доц. Мандърова това са грипоподобни заболявания, които имат същите симптоми – температура, отпадналост, неразположение, повръщане и болки в гърлото. за топлите месеци, протичат на две вълни – един или два дни човек е неразположен, след това се чувства добре, но след ден или два отново симптомите са налице. „Вирусите засягат всеки, който не е боледувал“, обобщи докторът.
Доц. Мандъров беше категоричен, че за момента не може да се говори за епидемия. По думите му заболяваемостта е нормална за сезона. Той беше категоричен, че смяната на времето оказва влияние и затова няма как човек да се предпази от вируса. „Рано или късно всеки се разболява. Това са вируси, които съществуват откакто свят светува“, коментира той.
доц. Атанас Мандъров препоръча да се спазват правилата на личната хигиена и по възможност по-малките и уязвимите да не се водят на места с много хора.

Comments

comments