Неврохирургът, който ще реже главата на руснака, моли Бил Гейтс да финансира уникалната операция

Италианският неврохирург Серджо Канаверо разчита да проведе първата в историята операция по трансплантация на глава на човек с парите на американците. Това признание той направил на конференцията на американската Академия на неврохирурзите и хирурзите ортопеди, състояла се в петък, 12 юни, в Анаполис (щата Мериленд, САЩ), съобщава сайтът clarin.com.
Преди конференцията Канаверо за първи път се срещнал със своя потенциален пациент – програмиста Валерий Спиридонов от град Владимир, страдащ от нелечима спинална атрофия. Руснакът взел участие и в презентация, която продължила около три часа.
„Такива милионери като Бил Гейтс (един от най-богатите хора в света, основател на Microsoft – б.р.), биха могли да подкрепят моя амбициозен проект“, заявил Канаверо пред аудиторията. Той сравнил финансирането на операцията с подкрепата на полета на кораба „Аполо 11“, извършил първото кацане на лунната повърхност.

Канаверо отбелязал, че очаква подкрепа на трансплантацията на глава именно в САЩ. „Моля вас, американците, да внесете своя принос – моя аз съм го направил, давайки 30 години от своя живот“, добавил той, цитиран от РИА Новости.

Неврохирургът подчертал, че има „детайлен план“, и призовал присъстващите лекари в залата да се присъединят към него. Канаверо посочил, че за провеждането на операцията са му необходими повече от 100 специалисти по ортопедия, съдова хирургия и други, допълва National Geographic. Но той избегнал отговора на техническите въпроси на специалистите, като се обосновал, че споровете ще бъдат прекалено сложни за медиите, които според организаторите в залата били повече от лекарите.

Хирурзите скептично възприели доклада на Канаверо, част от тях излезли от залата по време на доклада. След изявлението на италианеца редица лекари разказали пред РИА Новости, че операцията е възможна по принцип, но сега технологиите за нейното провеждане още не са разработени докрай.

„Финансирането също е проблем, но техническите и научните проблеми според мен също не са решени“, смята хирургът Чанд Рамая от Тенеси. По думите му „има много сложни неща, които е необходимо да се съединят, за да се накара гръбначният мозък да расте“ и „ако това беше толкова лесно, милиони хора не биха били парализирани“. В същото време той прави уговорка, че първоначално всяка трансплантация е изглеждала на учените като лудост.

Канаверо и Спиридонов разчитат да проведат операцията през 2017 година. По оценки на Capital Gazette за това ще бъдат необходими около 100 милиона долара. Самата операция ще отнеме около 36 часа, допълва Lenta.ru.

Comments

comments