НА 21 МАЙ ТРИ СЪБОРА – КУРБАНИ ЗА СПАСОВДЕН В ОБЩИНАТА: СЕЛО СТРУМЯНИ ПРАЗНУВА „СВ. СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА“

Четири събора се организират в община Струмяни на 21 май. 101-годишният храм „Вознесение Господне” и параклис „Вознесение Господне” привличат жителите и гостите в Раздол. Празникът традиционно протича покрай новопостроения параклис – с литургия и курбан за здраве. Оркестър се грижи за доброто настроение като празникът не приключва в този ден, преминава в съботната вечер, когато на мегдана се организира голям събор и народно веселие.
Палатския връх – с атрактивната си природа и красота, с огромния кръст, където през изминалата година се благослови първа копка на параклис, също посреща миряни за Спасовден – с литургия за здраве и курбан, с оркестър и народно веселие.
В малкото село Седелец се организира курбан и събор.
21 май е храмовият празник и на Струмяни. През изминалата година, по покана на кмета на община Струмяни, Неврокопският митрополит Серафим отслужи празничната литургия и благослови курбана за здраве на миряните. През последните години съборът се организира в двора на храма, където се експонира традиционна етнографска и кулинарна изложба, изложба от гоблени, концертна програма с участието на самодейни и професионални изпълнители. В двора на храма се организира обща трапеза с осветен курбан за жителите и гостите на храмовия празник.

Comments

comments