На съд за неправилно изпреварване, довело до смърт на шофьор при ПТП на главен път Е79

съд_благоевград

Шофьор на лек автомобил, предизвикал пътно-транспортно произшествие, в което при челен сблъсък загинал водач на друга кола и пострадала пътничка, е изправен на подсъдимата скамейка по обвинение на Окръжна прокуратура – Благоевград за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, б. „б“, пр. 1, вр. ал. 1, б. „в“ от НК.

Около 6 часа сутринта на 16.02.2015 г., на първокласен път Е 79, в местността „Каваците“, обвиняемият К.Д. управлявал лек автомобил м. „Опел“, като се движел в посока от гр. Сандански за гр. Благоевград.

Той нарушил установените правила в Закона за движение по пътищата и предприел изпреварване на товарен камион с полуремарке, навлизайки в лентата за насрещно движение, без да се убеди, че има свободен път на разстояние, достатъчно за такава маневра. С действията си Д. създал опасност за други превозни средства и не успял да изпревари своевременно товарния автомобил.

В резултат на предприетото от обвиняемия неправилно изпреварване, последвал челен удар между управлявания от него автомобил и наближаващата с висока скорост насрещно движещата се лека кола м. „Мерцедес“. Това причинило смъртта на другия шофьор и счупване на бедрена кост на пътуващата с него израелска гражданска, довело до трайно затруднение на движението на крайника.

Comments

comments