На Общо събрание на Асоциацията по ВиК – Благоевград се прие решение за сключване на договора за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съораженията

На Общо събрание днес, свикано от областния управител Бисер Михайлов се прие решение за сключване на договор за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията.

Областният управител Бисер Михайлов, в качеството си на председател на Асоциацията по ВиК, свика извънредно общо събрание на Асоциацията по ВиК – Благоевград. То се проведе в Конферентната зала на Областна администрация – Благоевград. Първа точка от дневния ред бе приемане на решение за сключване на договор за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, както и предоставяне на ВиК услуги на потребителите по реда на Закона за водите между Асоциацията по ВиК на обособената територия и ВиК оператор – Благоевград ,начело с инж. Росица Димитрова, която е доказан в областта специалист и ръководител.
13023499_10207881961118159_977409497_n


На събранието присъстваха по-голямата част от кметовете от област Благоевград, присъствие нямаше от страна на кметовете на Сандански, Петрич и Струмяни. Това са и общините, които все още не са изразили съгласието си да се включат в Асоциацията.Окрупняването бе прието на първо четене от Народното събрание през юли 2012 г. Инициативата за новата държавна политика бе поставена в ръцете на областните управители, които застават начело на новите ВиК асоциации.
13023284_10207881966878303_321633942_n
„Окрупняването е условие от ЕС за предоставяне на над 1.3 млрд. лв. за цялостна подмяна на прогнилата ВиК мрежа по градовете в страната. Дружествата, които го направят, ще получат пари, останалите няма да получат нито стотинка инвестиции. „, каза на срещата кметът на Благоевград Атанас Камбитов. Той подчерта още, че е важно общините, които още не са се присъединили да го направят, защото това е в интерес на всички.
„Изправени сме пред сериозно предизвикателство. Веднага бих призовала за бързи действия от страна на колегите си от общинските дружества в Югозапада”, обяви инж. Димитрова и допълни: „Призовавам ги в най-кратък срок да се окрупним, общинските дружества да се влеят в държавните, защото това е единственият ни шанс да подменим изцяло ВиК мрежата по градовете и селата. В момента Европа дава на България не много, но все пак някакви средства – 1,3 млрд. лв. по ОПОС 2014 -2020, сектор „Води”. Единственото условие обаче е да е налице консолидация на ВиК дружествата по области. В Благоевградска област се губи ценно време. Шефовете на ВиК дружествата, които все още не са се включили, трябва да вземат решение за вливане на дружествата в държавното ВиК – Благоевград и да получим парите за подмяна и изграждане на ВиК инфраструктурни проекти. Вече има такава консолидация на дружества в 14 области в страната. Благоевград не е в тази бройка. В Сандански и Гоце Делчев няма пречиствателна станция за отпадъчни води. Ако окрупняването не се случи, тези, а и други крайно необходими съоръжения за подобряване условията на живот на жителите от областта, няма да се изградят. Областният управител г-н Бисер Михайлов е председател на Асоциацията по ВиК и аз съм убедена, че той ще се справи. Няма как да кандидатстваме поотделно и да получим средства, защото бенефициенти ще са операторите, а не общините. Водата е национално богатство и няма да бъде продадена както се случи електропреносната мрежа”, заяви Димитрова.
„С подписването на днешния договор, с който възлагаме на ВиК ЕООД Благоевград да експлоатира и развива ВиК мрежата на територията на област Благоевград в досегашния си обхват, аз изразявам своята надежда да се случат няколко неща: Да обособим като цяло територията, т. е. да се присъединят и общините Петрич, Сандански и Кресна, както и да успеем да разрешим проблема със Струмяни. Да работим така, че да отговорим адекватно на потребностите на обществото, да осигурим качествена услуга на добра цена така, че да имаме доверието на обществото, да предложим качествена питейна вода, защото това пряко касае потребителите, за които освен цената е важно и качеството на самото обслужване“, добави областният управител.

Той пожела на ВиК ЕООД Благоевград да бъде успешен бенефициент и да съумее да осигури средства.

Предвидените средства ще обхванат съществуващите ВиК системи, включващи 82 водоизточника, 387 км. довеждащи водопроводи,365 км разпределителна водопроводна мрежа, 374 км. канализационна мрежа, две пречиствантелни станции за отпадни води и др.

„Бъдещите капиталови инвестиции ще бъдат минимум 21 млн. лв. без ДДС, като очакванията са да се намалят загубите на вода с 35% до края на срока на договора“, добави още Михайлов.

„ВиК ЕООД Благоевград ще положи максимални усилия да се справи с гласуваното му доверие. Изправени сме пред един сериозен проблем, като това е първата крачка за осъществяване на реформата във ВиК сектора в нашата област. Проблемът е, че без да има консолидация няма как да усвояваме средства по ОП „Околна среда“. Осъзнаваме отговорността, която поемаме и силно се надявам да оправдаем доверието на гражданите на област Благоевград“, сподели пред членовете на ВиК Асоциацията инж. Росица Димитрова, управител на ВиК ЕООД Благоевград.

Comments

comments