На заседание представиха решения за подобряване на пътната безопасност в Благоевградско

Заместник областният управител Асим Адемов осъществи заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата за област Благоевград. Целта на комисията е всяка от компетентните институции да докладва готовността си по набелязаните за разглеждане въпроси, които рефлектират върху безопасността на движението по пътищата. Силен акцент бе поставен върху започващия летен туристически сезон с увеличеното използване на ПТС с животинска тяга, пътуванията по отпуски, абитуриентските балове и готовността на общините и ОПУ за поддържане на общинската и републиканска пътна мрежа за доброто състояние на пътната маркировка (хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация).
Сред присъстващите на въпросното заседание се отличаваха старши инспектор Данаил Стоицов от ОД на МВР – сектор Пътна полиция, инж. Катя Пандалиева, ОПУ Благоевград, инж. Първан Рахталиев – Железопътна секция София, към Национална компания „Железопътна инфраструктура“, представители на общините от област Благоевград, които докладваха по точките от дневния ред, съобразно своите компетентности. По специална покана на Заместник областния управител, на заседанието присъстваше и представител на сдружение SOS – ПТП. Доклад за опасните пътни отсечки с най-висок процент инциденти, броят на пътнотранспортните произшествия, ранени и загинали по пътищата на територията на област Благоевград представи старши инспектор Данаил Стоицов от ОД на МВР.
В област Благоевград за 2015 г. са допуснати 303 бр. тежки ПТП с 32 убити и 382 ранени граждани, като основната причина за тях е несъобразената скорост. Тревожен е броят на допуснатите ПТП с тежки последици и поради неспазване на предимство, неправилно изпреварване и навлизане в лентата за насрещно движение. При ПТП след употреба на алкохол са регистрирани 19 бр. тежки ПТП с един убит и 26 ранени. Г-н Адемов акцентира върху използването на ПТС с животинска тяга поради активния селскостопански сезон, като получи обещание от Инспектор Стоицов, че ще бъде оказано съдействие от страна на ОД МВР, сектор Пътна полиция за превантивен и своевременен контрол.

Comments

comments