Още история от днешния ден 2 май

На днешния ден (02-май) преди четири години президентът на САЩ Барак Обама обяви, че терорист номер едно Осама бин Ладен е убит при ръководена от американски специални сили операция. Американските командоси, участвали в операцията, са използвали техники за лицево разпознаване, за да идентифицират трупа на терорист номер едно.
Бин Ладен е бил убит в сражение в Пакистан. Лидерът на терористичната мрежа „Ал Кайда“ при оказване на съпротива е ликвидиран с изстрел в главата. За да няма никакви съмнения, анализът на ДНК тестовете е потвърдил със сигурност от 99,9%, че тялото е на Осама.
Бин Ладен е отговорен за атентатите от 11 септември 2001 год. в САЩ, отнели живота на 3000 души.
„Справедливостта възтържествува“, каза в обръщение пред американската нация Обама през 2011 год. Може би това са били най-дългите и напрегнати 40 минути от всички останали за президента на Съединените щати. Цялата операция с кодовото название „Джеронимо“ е била наблюдавана на живо от Белия дом. Със сигурност убиването на саудитеца допринася за драстично повишаване на рейтинга на държавния глава и преизбирането му за втори мандат, който ще продължи до 2016 год.

Comments

comments