На днешната сесия ОбС Благоевград прие бюджета на общината за 2016 година

С 27 гласа „за”, 5 „против” и 4 „въздържал се“, общинските съветници в Благоевград приеха рекордния за община Благоевград бюджет в размер на 56 млн. лева, което е с 1 200 000 лева повече от миналогодишния.

27 000 000 лв. са делегираните средства, собствените приходи на общината възлизат на стойност а 29 000 000 лв..

Общото мнение сред съветниците бе, че това е един „реалистичен”, „балансиран” и „постижим” бюджет. Местните парламентаристи дебатираха рамката на бюджета близо час, като в крайна сметка успяха да постигнат консенсус.

Те отчетоха факта, че бюджетът е рекорден за общината спрямо предходните години и показва стабилен ръст на общината и добра събираемост на местните данъци.

„Общината е длъжна да сигурява един нормален живот на гражданите – това означава да имаме една добре поддържана инфраструктура, да имаме добра поддръжка на детски градини и ясли“, заяви кметът Камбитов.

За път за облагородяване на селките райони ще бъдат отпуснати средства в размер над 850 хил. лева. За Образование се отпускат 21 385 000 лева , в сферата на Култуирата ще бъдат вложени 7 179 000 лева, за спорт отиват 240 хил. лева.

Тази година рекордни средства се отпускат за подпомагане на възрастни хора и лица в неравностойно положение. Соцално подпомагане ще разполага с ресурс от 3 444 000 лева.

Кметът д-р Атанас Камбитов бе категоричен, че бюджетът на общината бележи ръст от 2013г. насам и допълни, че ще бъдат изпълнени всички заложени в бюджета проекти. В тази връзка до септември месец ще бъдат изпълнени 125 договора по програмата за саниране, възлизащи на стойност над 150 млн. лева.

„Общинското ръководство има ясна визия и стратегия за развитието на Благоевград, това е пътят, който трябва да следваме ако искаме да се развиваме“, заяви Камбитов.

Comments

comments