На днешната дата – 26 май: С договор между Русия и Великобритания се създава Афганистан

На днешната дата през 1879 г. с договор между Русия и Великобритания е създадена държавата Афганистан. Всъщност политическата история на съвременен Афганистан започва през 1709 г. с възхода на пущуните, когато в Кандахар се поставя началото на династията Хотаки, последвано от идването на Ахмад-шах Дурани на власт през 1747 г. В края на 19 в. страната се превръща в буферна зона в Голямата игра между британската и руската империи.
След Третата англо-афганистанска война през 1919 г. и подписването на Договора от Равалпинди, крал Аманула-хан се втурва в осъществяване на най-различни проекти, целящи модернизация на страната. По време на Студената война, след оттеглянето на британците от съседна Индия през 1947 г., САЩ и Съветският съюз започват борба за влияние в Афганистан. Между 1979 и 1989 г. странатата претърпява голям конфликт между подкрепяните от САЩ муджахидински сили и поддържаното от Съветския съюз афганистанско правителство, която завършва с победа за муджахидините и смъртта на близо един милион афганистанци, най-вече от противопехотни мини.
Впоследствие през 90-те години избухва гражданска война, видяла възхода и падението на екстремисткото правителство на талибаните и присъствието на западни сили от 2001 г. насам. През декември 2001 г. Съветът за сигурност на ООН одобрява създаването на Международните сили за сигурност, с цел поддържане на сигурността в Афганистан и подпомагане на правителството на Хамид Карзай.
Името Афганистан на персийски означава „земя на афганците”, който произхожда от етнонима „афган”. В исторически план това название се използва за обозначаване на пущуните, най-голямата етническа група в страната. То се споменава като абган през 4 в. от сасанидите и като авагана през 6 в. от индийския астроном Варахамихира.
Втората част от названието на държавата е авестийската наставка -стан, присъща за много страни от региона и означаваща „място”. Моголският император Захиредин Бабур използва названието „Афганистан” в своите писания през 16 в., имайки предвид традиционното пущунско землище между Хиндукуш и река Инд.

Comments

comments