На днешната дата: Преди 30 години се случва чернобилската катастрофа, чийто последствия още не са отшумели

На днешната дата преди 30 години, на 26 април 1986 г. в 01:23 часа, чернобилският реактор №4 експлодира. Тази катастрофа ще бъде запомнена като най-тежката ядрена авария в историята на човечеството.
300 000 души са принудени да напуснат домовете си. В Северна Европа е регистрирано тежко радиоактивно замърсяване с прилежащите към това последствия. При самата експлозия загиват двама от работниците в централата. Истинските поражения се появяват в следващите дни, седмици и дори години.
Според доклад на „Грийнпийс“ от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални. През 2011 г. „Съюзът на загрижените учени“ – неправителствена организация, предположи след проведено собствено проучване, че броят на смъртните случаи вследствие на чернобилската авария ще варира около 25 хиляди – шест пъти над прогнозата на ООН. Международната агенция за ракови изследвания прогнозира, че, смъртоносната авария ще отнеме живота на 16 хиляди европейци до 2065 г.
Инцидентът се е случил в резултат както на дефект в самата централа, така и на човешка грешка. Отнема години, за да се изгради бетонно заграждение, което да изолира реакторите от околната среда и да ограничи изтичането на радиоактивни отпадъци.
Настоящият проект за изграждането на бетонен саркофаг е необходимо да замени остарялата бетонна конструкция. Стойността на изграждането й е приблизително 1,58 млрд. щатски долара. Саркофагът е проектиран по начин, че да запечата ядрената централа и е с внушителни размери – височината му ще бъде 110 метра, а дължината 164 метра. Структурата се очаква да бъде завършена към края на тази година.

Comments

comments