На днешната дата легендарният Тоше Проески щеше да навърши 36 години: „Ве сакам сите!“

Тодор Проески, с псевдоним Тоше, е емблематичен певец от Македония. Сочен е за най-популярният изпълнител в страната, дори в цяла бивша Югославия. Негова запазена марка е изразът „Ве сакам сите!“.
Проески е роден на 25 януари 1981 година в град Прилеп, Република Македония, но родителите му са аромъни от Крушево и той израства в този град. Музикалната си кариера започва със „Златно славейче“ през 1992 г. с песента „Јас и мојот дедо“, Мелфест през 1997 година и Макфест през същата година. Пътят към славата му отварят песните „Пущи ме“ (1997) и „Остани до край“ (1998). През 1999 г. издава първия си албум „Некаде во ноќта“, като през лятото под проливен дъжд изнася първия си концерт, който всички негови почитатели помнят и до днес.
През 2004 г., въпреки отказа на повечето македонски композитори да пишат песни за конкурса Евровизия, Проески успява да издаде 8 песни, от които чрез гласуване на зрителите и журито еднолично е избрана песента „Ангел си ти“, с която той представя Македония на конкурса в Истанбул. В Истанбул Тоше се класира на 14-то място, но със своя талант оставя траен отпечатък у всички журналисти и зрители.
Албумът „По тебе“ (2005) е смятан от мнозина за един от най-успешните албуми на Балканите. Синглите от албума с месеци се задържат на високи места в музикалните класации в Република Македония, Сърбия, Хърватия, Черна гора, Словения и Босна и Херцеговина. През 2005 г. Проески клипира в България песните си „По тебе“ – сингъл от едноименния му пети албум, както и „Кой ли ти гризе образи“. Снима и клип към песента „Жао ми е“ в киноцентър „Бояна“, но така и не е излъчен.
На последния си концерт на 5.10.2007 на Градския стадион в Скопие, Проески събира над 30 000 души и всички приходи отиват за обновяване на македонските училища.
Легендарният певец загива на 16 октомври 2007 година при автомобилна катастрофа край град Нова Градишка, Хърватия. Колата му се удря първо в движещ се камион пред него, а след това в страничната мантинела. Тоше бил на седалката до шофьора (шофьорът бил негов приятел, а на задната седалка седяла мениджърката му) и бил дълбоко заспал в момента на удара, така че не е усетил нищо. При удара си чупи трети шиен прешлен и загива на място. Властите все още разследват причините за катастрофата и най-вече тези, поради които не се е отворила въздушната възглавница пред него. Поклон!

Comments

comments