Началникът на „Софиямед“: 90% от българските болници са под нашия стандарт

„Софиямед” е демонстрационна болница, оборудвана от два от световните гиганти на медицинското оборудване, качеството на медицинската услуга е „на върха на България” и е напълно осигурена по отношение на кадрите. Това увери по bTV в студиото на „Тази сутрин” представителят на ръководството на болницата д-р Иван Колчаков.
Той категорично изключи възможността лечебното заведение да спре да извършва някои дейности заради побоя над новородено, извършен от акушерка.
„Не се чувствам виновен, а се чувствам отговорен”, коментира случая той, като допълни, че е бил в екипа, който е израждал бебето. „Една българка извършва едно неочвешко необосновано деяние”, посочи Колчаков, като допълни, че „25 процента от българите са с психични заболявания, 90% са с депресии, а те може да преминават в агресия”.
Докторът допълни, че не познава Емилия Ковачева, но „до момента тя има много добра характеристика като документи, като бекграунд, като грижа към деца.
„Ние работим на нивото на световните стандарти и ни става малко тягостно, че трябва да работим по извънземни стандарт с българско заплащане”, коментира медикът. Той подчерта, че по отношение на кадрите, „ако трябва да спазваме стандартите, които се работи в „Софиямед”, трябва да затворим 90% от болниците в България”.
Така и в нощта на 18 април, когато малката Никол е пребита от акушерката, в отделението имало двама дежурни лекари, две акушерки и санитар. Колчаков преповтори тезата на болничното заведение, че бебето е получило най-добрата възможна грижа и не отговарят на истината предварителните заключения на медицинския одит, че цял ден лошото състояние на детето не е било забелязано навреме.
„Софиямед” е най-бързо нарастващата болница като търсене на пациентите” – така той обясни средствата, които лечебното заведение получава. По думите му „Софиямед” е получила 93% от миналогодишния си бюджет, докато „Пирогов” са разполагали с 99% при обща норма от 95%. Що се отнася до разликата от 2 млн. лева в полза на частната болница, отговорът беше „това са допълнителни пари на база дейности, пациентът е господар на здравната система”.
По отношение на многото зам.-министри на здравеопазването, Колчаков посочи, че „кадърните хора в България са малко” и както държавата ги използва за най-високите позиции, така и компаниите търсят услугите им.

Comments

comments