Националнен ученически празник „За хляба наш…” в Благоевград

Благоевград ще посрещне над 1000 деца от цялата страна в XVIII издание на Националния ученически празник „За хляба наш….”. Инициативата се провежда под патронажа на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов като началото на ще бъде поставено на 19 април от 14.00 часа в зала „22 септември”. Празникът, който е посветен на Международния ден на Земята- 22 април, се организира съвместно от Община Благоевград и Обединен детски комплекс. Той е част от Общинската програма за детето за 2016 г., както и от Националния календар за извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката за учебната 2015/2016 г., и Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерския съвет.

В рамките на два дни, Драматичен театър „Никола Вапцаров” и зала „22 септември”, ще съберат произведения на възпитаници на 106 образователни институции от 61 населени места от страната.
Националното състезание „За хляба наш…” продължи в 17.30 часа в благоевградския театър ще бъде и официалното откриване на празника под надслов „Хлябът- живот, традиции и вдъхновение”. Жителите и гостите на града ще могат да видят уникални макети, картини, обредни и празнични хлябове, старинни пособия за приготвянето на хляб. По традиция ще бъде отслужен и ритуал по благославяне на хляба. От 18.00 часа е началото на празничния концерт- спектакъл на Обединен детски комплекс- „До близката фурна”.

Националният празник „За хляба наш…” ще продължи на 20 април от 9.00 часа в зала „22 с научна конференция и представяне на проекти „Да пребъде хляба”. От 10.00 часа на сцената на Драматичен театър „Никола Вапцаров” ще се проведе и сценичното представяне на ритуали, драматизации, танци и песни, свързани с хляба „Хляб, земя, мечти”.
Награждаването на отличените участници в конкурсите за рисунки, приложно изкуство, литературно творчество, научна разработка, албум, макет и сценично представяне ще започне от 16.00 часа на 20 април в Драматичен театър „Никола Вапцаров”.

XVIII издание на Националния ученически празник „За хляба наш….” е подкрепен от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите и Фондация „Еврика”. Той има за цел да разшири научните познания за производството и значението на хляба, да запознае с българските традиции и обичаи, свързани с хляба и хлебните продукти и проучване традициите на други европейски народи, както и да повиши интереса на учениците към творческа, изследователска, събирателска дейност; изграждане на интерес към професиите, свързани с производството на хляб.

Comments

comments