Национален парк „Пирин“ е един от първите в света по красота природни паркове според престижно издание

Международната издателска компания Condé Nast постави българският Националния парк „Пирин“ на почетното четвърто място в класацията си на най-красивите природни паркове в света, „които човек трябва да види, преди да умре“.
Класацията на компанията, известна с изданията The New Yorker, Vogue, Wire и др., е оглавяван от Нортъмбърланд в Североизточна Англия.
В първата петица са още уелският природен парк Пембрукшър, който е на второ място, италианският Гран Парадизо – на трето място, и гръцкият Национален парк Олимп – на пето място.
Издателството изтъква на сайта си, че Пирин се отличава със стотиците редки растителни видове, включително такива, които виреят по каменистите склонове от Плейстоцена (между около 1,8 млн до преди 11 500 години). Пирин е най-известен с над 70-те си ледникови езера, но там също може да се види огромно разнообразие от диви животни, като вълци, мечки, бухали, кълвачи и др., се посочва на сайта на Condé Nast.
По-нататък в класацията се срещат известните паркове, като френският Пирене (6-о място), норвежкият Свалбард (7), испанският Айгуес Тортес и Лаго Сан Маурисио (8), португалският Пенеда Гереш (9), Дурмитор в Черна гора (10), Комодо в Индонезия (11), Му Ко Симилан в Тайланд (12), Серенгети в Танзания (13) и Игуасу на границата между Аржентина и Бразилия (14).

Comments

comments