Настоящата година е най-горещата, откакто се води статистика

Земята става все по-гореща, сочат последните изнесени пред обществеността изследвания.
Юли е бил най-горещият месец, откакто се води статистика, счупвайки предишните рекорди, обявиха американски метеоролози, цитирани от The New York Times.
Те са напът да обявят нас е освен това, че настоящата година като най-гореща от всички години, през които се извършват метеорологични изследвания. Средната температура през юли е била 16.59 градуса по Целзий, което е повече от предишния глобален рекорд през 1998 и 2010 година, според данни, публикувани от Националната администрация за океаните и атмосферата (NOАА).
“Това е още едно потвърждение на нещо, което вече знаем: Земята се затопля”, съобщава климатологът Джейк Кроуч, цитиран от “Фокус”. “Затоплянето се ускорява и наистина виждаме това през настоящата година.” Статистиката на NOAA датира от 1880 година. Независими измервания на американската Национална космическа агенция и на японската Метеорологична агенция също са установили, че юли 2015 година е рекорд. Първите седем месеца на 2015 година са най-горещата поредица от януари до юли, посочва още NOAA. Средната температура през тези седем месеца е 14.68 градуса по Целзий. Предвид високите вече температури, особено на океаните, които бавно се охлаждат, климатологът Джесика Блъндън напомня, че е “99 процента сигурна”, че 2015 година ще бъде най-горещата, откакто се води статистика.
Океаните ще трябва да се охладят, за да го предотвратят, а тенденцията е те да се затоплят, изтъква тя. Учените посочват, че високите температури са причинени от предизвиканите от човека климатични промени, както и от мощния, почти рекорден Ел Ниньо.
Какво представлява Ел Ниньо? Така се нарича затоплянето на екваториалните води на Тихия океан, което влияе на климата по целия свят за една година. Жегата е засегнала значителна част от Европа и Близкия Изток. Това е бил най-горещият юли в Австрия, където измервания се правят от 1767 година. Девет от десетте най-горещи месеци са регистрирани след 2005 година и 22 от 25-те най-горещи месеци са регистрирани след 2000 година. Другите три са през 1998 и 1997 година.
Изводът, който би могъл да се направи от изнесената информация е, че независимо от скептиците по отношение на климатичните промени, температурите не са спрели да се повишават от 1998 година насам, изтъква Блъндън.

Comments

comments