НАСА: На Марс преди години е имало повече вода, отколкото в Северния ледовит океан

Площта на съществувал някога океан на Марс е повече, отколкото учените предполагаха преди, съобщи официално НАСА. Експерти са изчислили, че там е имало вода, повече отколкото в момента се съд9ържа в северния ледовит океан на Земята.Този факт може да се превърне в основно доказателство за съществувал живот на Червената планета. „Преди 4.3 милиарда години на Марс е имало много вода, толкова, че разположена върху цялата планета е трябвало да има дълбочина 137 метра”, казва Роберт Годар Джеронимо от космическата агенция.

Разбира се, океанът е бил много по-дълбок и разположен в Северното полукълбо на планетата на обща площ от 19 % от повърхността й. За съществуването на океана учените разбраха още през 2011 година, когато за първи път бе анализиран състава на повърхностния слой на марсианската почва, но едва сега стават ясни размерите на водното покритие там.

През 2016 година НАСА планира да разшири програмата за изучаването на Марс и да изпрати още един марсоход на планетата. Проектът ще струва 425 милиона долара и ще търси как точно се е формирала планетата.

Comments

comments