Наръчник за свети Валентин за мъже

Ето, задава се свети Валентин – ден на влюбените. Не знам каква е традицията, но напоследък в този ден мъжете търчат да правят подаръци на жените си, купуват им цветя, водят ги по „романтични” заведения.

Проблемът е, че какво да подарим, какви цветя да купим и как да изберем подходящото заведение не се учи в училище. Не се учи и в университета, изобщо никъде никой не ти казва какво точно да правиш, как да избереш подарък, какви цветя да избереш и кое заведение е „романтично” и кое не е. При такива условия е нормално един човек да се чуди какво да прави, да тича по магазините и да си блъска главата с огромните възможности от подаръци, цветя и „романтични” заведенийца. Още по-лошото е, че никой не ти дава никакви насоки, обикновено жените присвиват устни и очакват сам да се сетиш какво искат. Тъй като мъжът не е телепат, то той в такива ситуации има зверска нужда от помощ.

Ако сте мъж и желаете, но не знаете как да впечатлите някоя жена, то тази статия е точно за вас.

Цветя

Малцина мъже разбират от цветя. За радост подобно е положението и с жените. Общо взето всички цветя са добри за подаряване. Ако се колебаете в цветарският магазин, то препоръчвам едно просто правило – на предпоследната цена. Значи в цветарницата има най-евтини цветя и едни цветя, дето са малко по-скъпи от тях, т.с. на предпоследно място по цена. Купете от тях. Така няма излишно да се набутвате с пари в тая криза и няма да губите време и умствени напъни да избирате между всичките десетки видове цветя. Тъй де, няма да ги яде, няма да й светят или топлят, след няколко дни ще увехнат и ще ги изхвърли (тъжно, нали?). Ако случайно недоволства за евтините цветя, то й обяснете, че сте предпочели да спестите пари за подаръка й за свети Валентин. Така с един куршум ще убиете два заека – хем ще скатаете малко пари, хем жената ще си мисли, че мислите само за нея.

Ако искате да блеснете с оригиналност например, то можете да й подарите цвете в саксия. Ако погледне учудено, може би е очаквала рози, орхидеи или бог знае какви цветя, то й кажете, че искате любовта ви да трае малко по-дълго време. Затова цветето в саксия е символ на това. Хубавото на цветето в саксия е, че можете да си го произведете в къщи – ако имате цветя в повече можете да спестите пари и търчане в студа с оглед на търсенето на цветя. Ако нямате собствено цвете в саксия, то е лесно да намерите такова безплатно – в доста входове има оставени цветя в саксии. Вярно, че са нечия собственост, но пък свети Валентин си е важен празник. По-хубаво ли е любимата ви да остане без цвете?! Ако беше пролет можеше да ги наберете от градинката пред някой блок. А то свети Валентин е насред зимата… Освен това никой, който си държи на цветята в саксии няма да ги оставя по междустълбищните площадки.

Другото предимство на цветето в саксия е, че когато на следващия ден слагате край на връзката си, то можете да си вземете и цветето в саксия. Кажете на бившата ви вече възлюбена, че е трябвало да й наберете горски теменужки, вижда се колко е трайна любовта при нея. Така можете да си запазите цветето за следващият свети Валентин – така няма да се налага да купувате или да крадете друго. Все пак живеем в ерата на екологията и зеленото мислене, което значи че многократната употреба и рециклирането са нещо добро и желано.

Ако сте избрали варианта за присвояване на цвете, то се уверете, че е в добро състояние. Ако се налага, то можете да обиколите няколко входа. Доста цветя има и в държавните институции (общини, министерства и изпълнителни агенции), детски градини и училища, а също така и в болници и поликлиники. Важното е да не ви хванат. J

Добре е да приберете цветето у вас поне няколко дни преди празника на влюбените. Ако не изглежда толкова добре, то с ножица му отрежете изсъхналите листа или клонки. С лъжица му направете почвата рохка и непосредствено преди да го подарите му изтрийте листата и стъблото с мокра кърпа. Така ще изглежда приятно зелено и с лъскави листа. Също така е добре да знаете вида на цветето (бегония, орхидея, коледниче и т.н.), ако не знаете си кажете, че това не ви интересува особено – любовта ви не зависи от подобни условности (хванете я за ръката след това изказване или внимателно я прегърнете и гледайте в очите с изражение влюбен колорадски бръмбар!).

Важно!!! Добре прегледайте цветето за паразити или някакви малки насекоми, които обичат да живеят в саксиите.

Важно е да не пропуснете да й кажете, че сте отгледали цветето специално за нея. Тя няма как да знае, че допреди седмица е отглеждано от чистачката в поликлиниката. Ако отбележи, че се познавате едва от два месеца, а цветето очевидно е по-старо, то кажете, че винаги сте вярвали, че ще срещнете въпросната (нетактична и очевидно зле възпитана!!!) жена. Можете да минете с номера, че това ви е единственото любимо цвете и след последната ви среща сте решил да й го подарите.

Подарък за жената

Търговците предлагат куп ужасяващи подаръци от типа на готови комплекти състоящи се от червено вино, шоколадови бонбони и плюшено мече, всичко в розова опаковка. Подобни подаръци са обидни както за мъжа, така и за неговата възлюбена. Купуването на подобен подарък означава, че мъжът няма капка въображение и въобще не си е направил труда да измисли нещо по-специално. Той изобщо не я познава и я има за нещо което пребивава в къщи и често готви, чисти, пере, кара ти се, мърмори и иска все повече пари за сметка на намаляващите сексуални забавления. А обидното за жената е, че се е събрала с такъв малоумник и явно няма капка мозък. Щото и двамата участват в тая гротеска, не виновен само тоя дето яде баницата. Още повече, че подобна дивотия – комплект за свети Валентин – струва колкото две дневни заплати на добре платен работещ.

Преди да купим нещо за любимата е нужно да уточним за какво изобщо е подаръка? Общо взето вещите имат за цел да служат на човек. Тези, дето не вършат никаква работа са непотребни и ги изхвърляме. Ако не сте на това мнение, то имате проблем – на английски се казва „Compulsive hoarding” (събиране и трупане на ненужни вещи, някои му викат и плюшкинщина на името на Степан Плюшкин от „Мъртви души” на Гогол) и според уикипедията е вид обсесивно-компулсивно разстройство. Общо взето – опасна работа.

Затова ако ще подарявате нещо за свети Валентин, то да бъде нещо нужно, полезно и вършещо работа на жената. Според тази дефиниция не трябва да подаряват бижута, бельо тип прашки, черни сутиени и прозрачни бикини на дантелки, бутилки вино с розови етикети със съмнително качество, бонбони с изтекъл срок и поради това преопаковани с последна надежда да се пробутат на наивници или забраванковци.

Ако купувате нещо на жената, то да е нещо, което ще й влезе във всекидневна употреба и ще й улесни живота. Затова ви предлага следният списък от предложения:

Черпак

Новият, хубав черпак с недраскащо покритие е един прекрасен подарък за вашата любима. Ще се ползва от нея почти всекидневно като по този начин тя ще готви с любов любимите ви гозби като пача от свински крачета, супа-топчета, курбан-чорба от агнешки дреболийки или шкембе-чорба. Трябва също да се отбележи, че хубавият черпак ще спести работа и излишни усилия на възлюбената ви – ще сипва за по-малко време, а и ще капе по-малко по покривката, т.с. ще си спести и труда по честото пране, сушене и прочие бъхтене.

Метла и лопатка

Метлата и лопатката са едни чудесни подаръци за свети Валентин. Всеки пък, когато любимата ви мете жилището ще си спомня за вас. За съжаление все още няма специални издания на метли и лопатки за подарък за деня на влюбените, но е идеален повод да впрегнете въображението си. Лопатката може да бъде с розова дръжка, а на металната й част можете да изрисувате две сърца. На края на дръжката на метлата можете да поставите червено пластмасово сърчице. Всичко това можете да опаковате в голяма розова кутия с прозрачен капак и декорирана с картичка-валентинка.

Четка за тоалетна

Ако смятате, че четката ви за тоалетна е стара, с пожълтяла дръжка и поставка, която едва се крепи, то четката за тоалетна е идеален подарък за нежната ви половинка за деня на влюбените. Отново е невъзможно да се намери подобен подарък, произведен специално за свети Валентин. Но както с метлата и лопатката можете да измайсторите нещо. За радост пък има доста модели четки за тоалетна, които можете да изберете за поставяне например на красиви апликации. Например е добра идея поставката за четката да бъде префасонирана за да изглежда като шоколадова, с бели или розови сърчица върху нея. Без проблеми можете с помощта на калъп и санитарен силикон да излеете силиконово сърчице, което ще украсява дръжката на четката.

Препарат за чистене на килими/мокети

Виждали сте как любимата ви чисти мокета или килимите у вас и полага нечовешки усилия, за да постигне по-добър резултат? Затова една голяма туба качествен препарат за почистване ще бъде един отличен подарък. Вашата възлюбена ще може по-добре и с по-малко усилия да приведе пода в идеална форма. Ще има повече време, а повечето време може да е посветено за съвместни, сплотяващи връзката ви дейности.

Малка масичка за бира

Може би сте усетили, че нежната ви половинка не следи с такъв интерес мачовете от шампионската лига. Причината е проста – тя не е съпричастна към това. Често пъти жената се чувства изключена от футболните мачове, тъй като смята, че няма никакъв принос към приятното прекарване на вечерите в гледането им по телевизията. Поради това наличието на малка масичка, върху която ще сервира студените бири и картофките ще я накара да се чувства съпричастна към това смятано за типично за мъжете забавление. Последиците са изненадващи – вашата нежна половинка ще открие насладата на гледането на мачове и пиенето на бира. Всичко това ще затвърди любовта и сплотеността между вас. Нима това не е целта на празници като свети Валентин?

За съжаление подобни масички не се намират много по магазините, но пък имате възможността да поръчате уникална масичка при дърводелец, изработващ мебели по поръчка. Така ще можете да я украсите подходящо. Прекрасен подарък, който върви към нея е комплект от халби за бира.

Нова сушилка

Ако сте забелязали, че любимата ви все още простира на въжен простор на терасата и всеки път прави тежко разтягане при простиране на чорапите ви, то е време за една хубава сгъваема сушилка за пране. Не се препоръчва да слагате малки сърчица по нея, тъй като може после да останат по дрехите. Но пък можете да развихрите въображението си в изработването на приятна валентинска опаковка.

Нова тава, тенджера или тиган

Ако жена ви готви с нежелание с този перфектен подарък за деня на влюбените ще ударите в десетката. Нова тава, тенджера или тиган са едно вдъхновяващо начало за постигането на по-високи кулинарни успехи. В никакъв случай не забравяйте ако ще купувате тефлонови или подобни уреди към тях да купите дървени или пластмасови бъркалки. Така няма да се наложи любимата ви да се разкарва излишно до магазина преди да започне да ви готви любимите ястия.

Комплект кофи за боклук

От известно време разделното събиране на боклук е на мода. И едва ли скоро ще отмине. Защо да не улесните всекидневието на любимата ви като й купите три кофи за боклук – за хранителни отпадъци, пластмаса и хартия? Много подходящо ще е ако кофите са в съответните цветове. А ако не са – винаги можете да направите върху тях красива апликация със сърчица и надпис със съответния вид боклук. А защо не напишете на тях „С много любов от …(вашето име)” или „Обичам те, ….. От …”.. Така любимата ви ще се сеща с приятни емоции за вас всеки път когато изхвърля нещо в кофите. Не само това – подобни кофи ще предизвикват благородна завист от страна на съседите ви, тъй като всички ще могат да прочетат надписите докато дамата на сърцето ви изхвърля боклука.

Нов леген

Смятате, че старият леген се е спукал, не изглежда добре или просто вашата възлюбена я боли кръста след пране на ръка и простиране? Може би нов, по-голям леген със симпатични дръжки отстрани ще зарадва неимоверно вашата избраница. Ако искате да блеснете с оригинална идея, то може майсторски да направите дръжките му с формата на сърце. Вярно, че ще са неудобни и е възможно да причинят мазоли по ръцете, но само си представете колко приятно ще се изненада вашата половинка при гледката на розов пластмасов леген с дръжчици като сърчица!

Мотика

Любовта не познава граници и това е известно на всички. Но малко специалисти, даващи съвети за подаръци за свети Валентин, се сещат, че около една четвърт от сънародниците ни не живеят в градовете. Немалка част от тях се занимават със земеделие или поне имат дворчета, в които отглеждат плодове и зеленчуци. Защо да се мъчи със старата мотика, когато можете да й подарите нова, добре заточена мотика с ергономична дръжка и добре настроен център на тежестта? Болките й в кръста ще намалеят, а прекопаването на градината и малкото лозе ще истинско удоволствие. По-хубаво ли ще бъде ако всяка вечер се гърчи от болки в кръста докато ви поднася салатата?

Ако все още не можете да решите…

Има един елементарен трик за избиране на подарък – купете нещо, което ви харесва и го подарете на вашата любима. Важното е подаръкът да изглежда сякаш е купуван/правен лично за нея. Искате нова въдица? Подарете я на жената и й кажете, че искате по този начин и тя да идва за риба и така да прекарвате повече време заедно. Искате нови гуми за колелото? Купете два чифта гуми – едни за вас и едни за нея. Кажете, че пролетта идва и ще правите романтични разходки с велосипедите. Искате багажник за велосипеда – купете си един, подарете й го и после й кажете, че не става на нейното колело. Загубили сте касовата бележка и затова за да не се хвърля ще го сложите на вашето. Пие ви се марково уиски. Купете си и й го подарете, кажете че идеята ви е да пиете по съвсем малко от него, например всеки петък вечерта докато й четете книга или гледате заедно стар албум със снимки седнали на пода и завити с родопско одеало. Нарисувайте красива картинка как сте си сипали в едни малки чашки (купете и две малки чашки ако трябва), гушкате си и го пиете със сок от ананас. От отдавна искате да си купите оня голям телескоп от немският магазин? Купете й го за свети Валентин под предлог, че в летните вечери, когато сте на село (ако нямате село, то има селски туризъм) ще стоите на двора покрай огъня (разбира се, че има огън!), ще си препичате филийки и ще гледате луната, Сатурн, Юпитер, Венера и зодиакалните съзвездия. Може дори да й намекнете да ви подари и една звездна карта. Ако гледа учудено, то я погледнете в очите и кажете „Нали това е един романтичен подарък, скъпа?”.

Романтична вечеря

Когато се чудите какво да правите с романтичната вечеря се придържайте към едно просто правило: няма нищо по-романтично от това да сам да сготвите за вашата половинка. Особено ако не готвите особено често, тъй като ще има голяма и приятна изненада.

И така, въпросът е какво да сготвим. В този блог има само една рецепта за ориз със зеленчуци, която не е трудна. Но ако сте съвсем зле с готвенето тъй като досега изцяло ви е готвила майка ви, а после – жена ви, то на помощ идва интернет и една знаменита книга, която може да намерите в библиотеката. Книгата е „Готварска книга за мъже” от Петър Саралиев. Дори и най-некадърният готвач може да сглоби някаква валентинска вечеря с помощта на тази книга. Ако пък не ви се чете, то ви предлагам следното меню:

Ордьовър: консерва скумрия намачкана с вилица (може и малко лук в намачканото) и сандвичи с майонеза и кръгче кисела краставичка отгоре.

Салата: настъргани моркови с олио и оцет, плюс малко сол, за желаещите – може да си сложат по лъжица майонеза отгоре.

Основно ястие: препечени кренвирши с кашкавал, доматено пюре с едро нарязан лук в него за гарнитура и малко боб от консерва. Ако кренвиршите ви се виждат много сложни, то можете да изпечете малко кебапчета на скарата и да ги гарнирате с лютеница. Ако предпочитате вегетарианска вечеря, то мога да препоръчам варени яйца, срязани по средата и залети с майонеза.

Напитки: червено домашно вино, може и наливно от пазара. Разтворима напитка тип степ или може да изцедите малко лимони и да приготвите домашна лимонада (лимони, вода, захар). Тя ще се приеме много добре ако не е прекалено кисела.

Десерт: макарони със захар или обикновени бисквити, надробени в кисело мляко. Поднесете бисквитите с киселото мляко в подходящи чашки за крем. Можете да сложите и малко ошав или компот от джанки в прозрачни стъклени купички заедно с пакетче обикновени вафли в чинийка.

Ако и това не можете да приготвите, то отидете до студентския стол с няколко пластмасови кутии и вземете храна за в къщи за два купона. На връщане купете някакво вино и един шоколад. Ако искате да прикриете произхода на вечерята, то мацнете малко майонеза върху основното ядене, сервирайте всичко в чинии и скрийте пластмасовите кутии. Шоколадът го начупете и сложете в купичка, а после кажете че сте го купили от специално магазинче за шоколад на нечовешка цена. Или че приятел ви го е донесъл от Белгия преди три месеца и че сте запазили шоколада специално за нея за свети Валентин.

Спазвайте няколко основни правила: не се оригвайте шумно и не казвайте след това „кокал” с доволна усмивка; старайте се да не пърдите шумно докато вечеряте; добре измийте чиниите и вилиците преди да сервирате; абсурдно е да очаквате, че двамата заедно ще пиете виното направо от бутилката; от друга страна не е добре да използвате бурканчета от конфитюр за чаши, тъй че намерете поне някакви пластмасови чаши; не налитайте на момичето преди тя да е привършила с вечерята; не псувайте и не ругайте, стремете се да поддържате разговор с теми, интересни и на двама ви; и в никакъв случай не се напивайте като свиня.

Като си помислите, ако тя ви обича ще се зарадва на всеки подарък и всяка романтична вечеря – дори и на чувалче дървени въглища от денонощната бензиностанция и консерва копърка. Ако не ви обича, то нито един подарък и каквато и да е вечеря в суперлуксозен ресторант няма да промени нещата.

Comments

comments