Народното събрание при два параграфа от закона за референдумите

След близо два часа дебати и процедурни хватки, поименна проверка на кворума и прекъсване на заседанието, Народното събрание все пак прие два параграфа от закона за референдумите.
Така закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление беше заменено, като депутатите дадоха възможност и на български граждани извън територията на страната да могат да участват в референдуми, съобщи БГНЕС. Единствената друга приета поправка урежда техническото произвеждане на референдум и избори за местна власт 2 в 1.
Михаил Миков съобщи, че съвместяването на двете функции от страна на избирателните комисии ще доведе до хаос в изборния ден, ще забави изборния процес, ще затрудни гражданите и ще се формират опашки. Да му мислят членовете на избирателните комисии, които ще трябва да подготвят протоколи за избор на кмет, за общински съветници, за преференциите и отделно за референдума и всичко това в разумно време, каза Миков.
„Съгласно конституцията основните права на гражданите са неотменими, тоест не могат да се отменят дори чрез референдуми“, каза Четин Казак в защита на предложението на Георги Кадиев. Според последния единственият орган, който може да промени тази глава от конституцията, а именно основните права на българските граждани, е Велико Народно събрание.
През следващата седмица Народното събрание отново ще запретне ръкави по отношение закона за референдумите, като се предвижда намаляване на изискуемите прагове за валидност на референдума, както и по-малък брой подписи за неговото иницииране.

Comments

comments