Народните танци стават задължителни в училищата

Учениците още от първи клас задължително ще учат по два народни танца и така ще е почти всяка учебна година, като до края на средното си образование всеки трябва да е усвоил стъпките на 22 хора. Това са част от работните варианти на новите учебни програми за предмета “физическо възпитание и спорт”, публикувани наскоро от просветното министерство.
Към този момент подобни програми са утвърдени само за учениците от 1-ви, 2-ри, 5-и, 6-и и 8-и клас. Към днешна дата народните танци присъстват в програмите по физическо възпитание, но само в допълнителните ядра, т.е. преподават се по желание. Занапред те ще станат задължително учебно съдържание, пише “Сега”. Така първолаците ще се учат да танцуват “Боряно, Борянкe” и ръченична стъпка на място. Второкласниците пък трябва да усвоят в края на годината Кулско хоро и Омуртагско хоро. Учениците от 3-ти клас ще участ Самоковско и Джиновско хоро, а от четвърти клас – Седенчица и известното Дунавско хоро, което по традиция звучи по време на посрещането на Нова година. За петокласниците са предвидени Право тракийско хоро и Тракийска ръченица, за шестокласниците – Малешевско хоро (само едно), а за седмокласниците – Пайдушка тройка и Добруджанска ръка. В по-горните класове сложността на танците се увеличава. Осмокласниците ще усвояват Пайдушка четворка и хоро, специфично за техния регион.
Според сегашно действащите програми по физическо възпитание и спорт между 9-и и 12-и клас фолклорните танци изпадат дори като възможност за допълнителни часове. Предложенията по новите програми обаче касаят и учениците от по-горните класове. Те ще продължат задължително с хората – от Шопско и Македонско, Охридско и Дайчово до Ганкино (Копаница) в последния клас. Десетокласниците ще учат наред с “Елено моме” и гръцко сиртаки. Авторите на черновите на работните програми очевидно са предпочели да наблегнат на българското, тъй като сиртакито е единственият “чужденец”.
Между впрочем в сегашните програми като допълнителните теми са записани народни танци от още три съседни страни – сръбски, румънски и турски, както и съвсем други стилове – танго, самба, валс. Уроците за географията на България и за планетата Земя “слизат” един клас по-надолу, предвиждат работните варианти на новите програми по география. Темите за Европа, Балканския полуостров и България в момента се преподават в 8-и клас, а занапред това ще става в 7-и клас. По същия начин знанията за планетата Земя (строеж, природни ресурси, глобални проблеми и др.) се смъкват от 9-и в 8-и клас. Учениците, които наесен са в 5-и клас, ще учат по този предмет за континентите Африка и Антарктида, които сега се учат съответно в шести и в седми клас. Шестокласниците ще се трудят над учебни материали за Южна и Северна Америка, Азия, Австралия и Океания, а деветокласниците – география на обществата, както и допълване на знанията за различните континенти. Само в 10-и клас програмата е непроменена и остава посветена на родната география.

Comments

comments