Напрежение в Гърмен преди очаквания протест

Жителите на Гърмен излизат на най-големия досега протест срещу незаконно заселилото се ромско население там и очакват на него да се съберат най-малко 10 000 души.
Те отправиха призив към протеста да се включат хора от цялата страна. Рокери и футболни агитки са сред очакваните гости на града, които ще подкрепят исканията на гражданите срещу ромското малцинство. Това наложи в района спешно да бъде изпратена повече полиция, за да не се стигне до сблъсъци.
От Гърмен настояват ромското население, заселило се в района да напусне, а незаконните им къщи да бъдат съборени.
Общината се съгласи даде възможност ромите да купят и узаконят земята и постройките си, за да не се стига до наказателна акция. Хората от Гърмен обаче не са съгласни с това решение и се заканват да протестират, докато исканията им не бъдат изпълнени.
Напрежението в селата Марчево и Гърмен нажежи градусите на недоволството, след като при масов бой трима човека бяха тежко ранени и приети в болница, осем се разминаха с по-леки наранявания и деветима бяха арестувани.
Причината е етнически конфликт между жителите на селата и съседната ромска махала „Кремиковци”, който започна като междусъседска свада, поводът за която била силна ромска музика.
Жителите на Гърмен се оплакват от рязкото увеличаване на жителите в ромската махала през последните години и от постоянни набези, кражби и тормоз.

Comments

comments