Напредва изграждането на парка срещу общежитията на АУБ

Продължава усилената работа по изграждане на парка срещу общежитията на АУБ в Благоевград.

Вече са положени голяма част от градинските бордюри и настилки от плочи. Поставени са енергоспестяващи осветителни тела, които изцяло ще осветяват парковата зона. Конструкциите за скейтборд рампите също са поставени, а за любителите на разходки сред природата е обособена пешеходна алея.

Паркът е част от европроекта „Зелена и достъпна градска среда“, чиято стойност възлиза на 4 768 063 лева, а според разчетите изграждането на самия парк ще струва 756 506 лева. При проектирането на зеления оазис е предвиден и улеснен достъп на хора с двигателни проблеми.

На територията на новоизграждащия се парк, който е разположен на 16 декара площ, е  предвидено да бъдат обособени нови 3 детски площадки, фитнес площадка с около 20 модерни уреди, вградена поливна система, парково осветление, предпазен парапет по поречието на реката, както и скейтборд рампа за любителите на екстремните спортове. Предвидени са още мрежа от алеи, пейки, беседка за отдих и чешми.

В заключителен етап е и подготовката за изграждане на нов паркинг с над 35 паркоместа в центъра на Благоевград. Съоръжението ще се използва безплатно и ще реши част от острия проблем с паркирането в широкия център на града, поясняват от пресцетъра на общинска администрация.

Паркингът ще бъде оформен в съседство с новоизграждащия парк срещу общежитията на АУБ.

Паркингът ще обслужва основно гражданите, които ще търсят уют и спокойствие сред алеите и атракционите на зеления оазис. Предвижда се новият паркинг да бъде завършен в месеците до края на годината

Comments

comments