Намаляват пенсията и за 1 ден по-рано пенсиониране

За инвалидна пенсия няма да се носи решение на ТЕЛК, а искането за сирашка ще се подава в общината

Дори и ден по-ранно пенсиониране от навършването на възрастта за пенсия ще намалява размера ѝ. Това предвиждат промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, които предлага социалното министерство.

Пенсията ще се намалява с по 0,4% за всеки недостигащ месец, включително и непълен, предвижда текстът на наредбата. Така дори ако човек подаде документите си в деня преди датата, на която навършва изискуемата възраст, този 1 ден ще му се води цял недостигащ месец, защото в промените в Кодекса за социално осигуряване е заложено отчитане само на пълни месеци. Пенсиониране до 12 месеца преди навършване на възрастта за масовата трета категория бе позволено от началото на тази година.

Промените в наредбата са предложени за обществено обсъждане през февруари, но ще влязат в сила със задна дата от 1 януари 2016 г.

Искането за отпускане на персонална пенсия за сираци пък вече ще се подава до общината, а не до Националния осигурителен инсититут. Право на такава пенсия имат деца, чиито родители не са имали достатъчно стаж, за да получат наследствена пенсия.

За отпускането на инвалидна пенсия вече няма да се налага хората да носят в НОИ копие от решението на ТЕЛК, предвижда друга промяна в наредбата. Причината е, че решенията на лекарските комисии вече ще се подават електронно към осигурителния институт подобно на болничните.

Гардовете от НСО и служителите на разузнаването ще са освободени от плащане на осигуровки върху бонусите си, парите за облекло и храна и обезщетенията при напускане на служба. Това е предвидено в промяна на наредбата за възнагражденията, върху които се правят осигурителни вноски. Промяната се прави заради новите закони за НСО и разузнаването. И досега бонусите на служителите на МВР и отбраната са били освободени от осигуровки, пише 24chasa.

Comments

comments