Най-засегнати от емигрантския поток са Италия, Малта и Гърция. 13 страни не правят нищо

Осемдесет процента от молбите за убежище в Европейския съюз приемат шест държави – Германия, Великобритания, Франция, Швеция, Италия и Белгия. Други 15 страни също приемат бежанци, а 13 държави не правят нищо по този въпрос. Това заявява председателят на групата на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент Ги Верхофстад.
Коментарът му е по повод очаквания в сряда план на Европейската комисия за справяне с проблема с имигрантите към ЕС. В информациите се отбелязва, че комисията възнамерява да предложи „задължителна солидарност“ за разселването на мигрантите по квоти между отделните държави от Общността.
Квотите биха били определяни според броя на населението и брутния вътрешен продукт на страните, което би означавало най-богатите да приемат най-много мигранти.
Срещу сходно предложение, вече отхвърлено от Европейския съвет през април, се противопоставят държавите Франция, Унгария, Полша, Великобритания. Като най-засегнати от мигрантските потоци са посочени Италия, Малта и Гърция.
Според публикацията еврокомисарите са изключително разделени по това предложение, като някои от тях твърдо настояват за запазване на доброволния принцип при разселването на мигрантите.
В неокончателния проект на предложението на ЕК се настоява за проява на солидарност в удвояването на усилията за помощ на държавите „по фронтовата линия“, т.е. за страните по външната граница на ЕС.
Цитирано е становището на най-голямата група в Европейския парламент – на Европейската народна партия, от него се изхожда, че не е необходимо създаването на пътища за законна икономическа имиграция, а ускоряване на процедурите за връщане на онези, на които е отказано убежище.
В противен случай според партията, от чиито редици бе издигнат настоящият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, гражданите на ЕС ще оттеглят изцяло подкрепата си спрямо имигрантите.
Въпреки позицията на ЕНП, както и противно на нагласата на някои от еврокомисарите, в сряда се очаква Юнкер да предложи възможности за законна икономическа имиграция и за задължителни квоти за разселване. За да бъдат тези предложения приложени, те първо трябва да получат одобрението на еврокомисарите, а след това на ЕП и на Европейския съвет в края на юни.

Comments

comments