Най-желаните специалности сред българите в чужбина, които искат да учат у нас

Медицината и компютърните науки са сред най-желаните специалности, които нашите сънародници в чужбина желаят да изучават в българските държавни висши училища. Това стана ясно по време на Информационната кампания, която експерти от Министерството на образованието и науката проведоха от 14 до 31 март 2016 г. сред най-големите български общности в Албания, Косово, Македония, Молдова, Украйна и Сърбия за набиране на студенти, докторанти и специализанти за обучение у нас през 2016-2017 година.
Кампанията сред българските общности МОН провежда за пета поредна година. За първи път срещи с наши сънародници тази година бяха организирани в Македония – в гр. Скопие, в Косово – в гр. Призрен и в албанския град Корча.
Информационните дни преминаха при повишен интерес от страна на бъдещите кандидат-студенти и техните родители и поради факта, че през предстоящата учебна година броят на българите от чужбина, които ще могат да кандидатстват за студенти у нас, бе увеличен от 400 на 1000 младежи.
Най-голям интерес към висшето образование в България проявиха нашите сънародници в Скопие, където над 150 души присъстваха на презентацията. Следват ги Молдова – с над 100 младежи и Украйна – около 100 желаещи да получат интересуващата ги информация за обучение у нас.

Comments

comments