Представиха най-добрите гимназии според резултатите от матурите

София, Варна и Пловдив са градовете с най-добро гимназиално образование, пише сайтът „Кмета БГ“. Училища от тях заемат първите 10 позиции по успех от държавния зрелостен изпит по български език и литература. В тези градове са и единствените гимназии, в които средната оценка на учениците е над 5,50 и влиза в графата “отличен”, пише „24 часа“.
Първите пет места в класацията са запазени за столични училища – немската, испанската, Американския колеж, 73-о СОУ “Владислав Граматик” и частната гимназия “Ерих Кестнер”. Всички те са събрани в 2 десети от оценката – 5,712 за немската гимназия, 5,562 за “Ерих Кестнер”. Но всички от топ 5 без “Ерих Кестнер” отбелязват спад при оценките си спрямо представянето на своите ученици. Намаление на оценките спрямо миналогодишните отбелязват и почти всички гимназии от списъка на 1000-та средни училища.
След петте софийски училища топ 10 се допълва от Езикова гимназия “Пловдив” и първа езикова във Варна, класическата в столицата и езиковите училища “Иван Вазов” и “Йоан Екзарх” съответно в Пловдив и Варна.
Най-добро гимназиално образование в Благоевград, според резултатите и публикуваната графика, получават възпитанциите на Езиковата гимназия.

Comments

comments